Italiaanse wijnen - De beste wijnen uit Italië

Italië staat bekend om zijn prachtige wijnen, vooral Piemonte-wijnen en Toscaanse wijnen gemaakt van de Nebbiolo en Sangiovese druiven.

Italië is het land met de hoogste wijnproductie ter wereld. En staat op de derde plaats wat betreft wijnconsumptie, na de Verenigde Staten en Frankrijk. Italiaanse wijn wordt gemaakt van Sicilië tot de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen.

Er wordt al wijn gemaakt in Italië sinds de Griekse overheersing in het Middellandse Zeegebied, vooral op Sicilië in die tijd. In de Romeinse tijd verspreidde het zich verder naar het noorden. Rond 150 na Christus waren er 80 wijnen met naam bekend binnen het Romeinse Rijk. Van de 18 wijnen die toen internationaal bekend waren, kwamen er 11 uit Italië.

Na het einde van het Romeinse Rijk werd er, onder andere door oorlogen, bezettingen, gebrek aan land en grootgrondbezit, weinig werk gemaakt van serieuze wijnbouw. Pas in de 19e eeuw werd het weer opgepakt door wijnboeren die het potentieel van de Italiaanse wijncultuur zagen. Maar ook hier sloeg de Phylloxera crisis toe en pas in de jaren '60 werden de eerste stappen gezet naar de moderne ontwikkeling van kwaliteitswijnen door middel van een nieuwe wijnwet.

Italiaanse wijnen zijn zeer divers en bestaan uit veel verschillende stijlen, net als Franse wijnen. En zelfs specifieke Italiaanse druiven worden wereldwijd gebruikt, zoals bijvoorbeeld in Amerikaanse wijnen.

Regio's in Italië

Abruzzo  |  Alto Adige  |  Basilicata  |  Friuli  |  Lazio  |  Lombardije  |  Marche  |  Piemonte  |  Puglia  |  Sardinië  |  Sicilie  |  Trentino  |  Toscane  |  Umbrie  |  Valpolicella  |  Veneto  |  Campania

Best of Wines: Specialist in exclusieve Italiaanse wijnen

Bij Best of Wines ben je aan het juiste adres als je op zoek bent naar exclusieve Italiaanse wijnen. Best of Wines heeft een zeer grote voorraad van deze wijnen uit Italië, met name wijnen uit Toscane en wijnen uit Piemonte. Dit zijn zonder twijfel de twee meest gerenommeerde wijngebieden van het land. De dorpen en productiegebieden Barolo, Barbaresco, Barbera, Montalcino, Chianti en Bolgheri zijn wereldwijd beroemd om hun wijnen. Maar ook Veneto met zijn Amarone della Valpolicella wijnen mag zeker niet ontbreken in deze lijst.

Wijnhuizen zoals Antinori, die de uitstekende prijs-kwaliteit wijn Tignanello produceert, de hoog scorende Solaia (100 Parker punten in 2015 en 2016) en de magnifieke witte Cervaro della Sala zijn voorbeelden van wat Italiaanse wijnen te bieden hebben. En natuurlijk de Super Tuscans zoals Sassicaia van Tenuta San Guido met zijn legendarische 1985 en Masseto met zijn 100% merlotwijnen. In Piemonte kan de barolo Monfortino van Giacomo Conterno 50 jaar of meer rijpen en nog steeds in kwaliteit toenemen. En Gaja met zijn uitgebreide portfolio Barbaresco-wijnen en wereldberoemde Barolo Sperss. Deze domeinen zijn slechts een greep uit de hoge standaard van Italiaanse wijnen.

Legendarische wijnen uit Italië

Alle wijnen uit Italië
Italië

Toscane

Wijnen uit Toscane hebben een wereldwijde reputatie. Producenten zoals

 • Antinori: een wereldberoemd Italiaans bedrijf uit Toscane en een van de oudste wijnbedrijven in familiebezit ter wereld.
 • Ornellaia. Dit domein steeg snel naar de top van de zogenaamde "Super Tuscans" wijnen.
 • Tenuta San Guido. Sassicaia was de eerste Italiaanse wijn die experimenteerde met Bordeaux-wijnbouw.
 • Le Macchiole. Le Macchiole is het wijnhuis dat als eerste de moed had om 100% Cabernet Franc uit Toscane op de markt te brengen.

staan bekend om het maken van enkele van de beste wijnen ter wereld.

Wijnen uit Toscane zijn voornamelijk rode wijnen. De meeste wijnen worden gemaakt van de sangiovese druif, maarer worden ook Italiaanse rode wijnen uit Toscane gemaakt die niet van de sangiovese druif zijn gemaakt. In dat geval worden Bordeaux wijnen of Rhône wijnen gebruikt. Sommige van deze wijnen zijn van hoge kwaliteit en zeer gewild, de zogenaamde Super Tuscans.

Bekijk alle Toscaanse wijnen op de Toscane wijnen pagina.

Piemonte

Piemonte staat bekend om zijn Barolo, Barbaresco en Barbera wijnen. In bijna elke dure wijnwinkel of restaurant kun je deze wijnen kopen of drinken. Deze wijnen zijn van wereldklasse.

Er zijn tientallen wijnmakers van hoge kwaliteit in Piemonte en een aantal heeft wereldwijde erkenning, zoals

 • Giacomo Conterno. Conterno was een van de eerste producenten die de Barolo's bewust lang liet gisten en ze liet rijpen in grote houten vaten.
 • Gaja. Gaja produceert meer dan 40 verschillende rode en witte wijnen, waaronder Grappa (Eau de Vie).
 • Roberto Voerzio. Ondanks zijn relatief korte bestaan is Roberto Voerzio een van de meest gewaardeerde wijnproducenten in Piemonte.
 • Ceretto: de toewijding van de familie aan duurzaamheid wordt weerspiegeld in het feit dat alle wijnen in 2015 een biologische certificering in de EU hebben gekregen en veel van de wijngaarden biologisch-dynamisch worden bewerkt.

De Barolo en Barbaresco wijnen zijn de bekendste wijnen uit Piemonte, maar ook de Barbera wijnen mogen niet onderschat worden. Je vindtal onze wijnen uit Piemonte op onze Piemonte pagina.

Italiaanse rode wijn

Italiaanse rode wijn kan worden gemaakt van veel verschillende druivensoorten. Italië heeft een zeer diverse aanplant met veel verschillende druivensoorten. De meest voorkomende en bekende druivensoorten zijn sangiovese, nebbiolo, primitivo, cabernet sauvignon en montepulciano.

Onderstaande wijnhuizen behoren tot de top van de Italiaanse producenten van rode wijn:

 • Biondi Santi. Biondi Santi vertegenwoordigt een breed scala aan heerlijke rode wijnen, zoals de prachtige en aromatische Biondi Santi Brunello di Montalcino Riserva.
 • Soldera. Bekend om zijn prachtige Brunello, maar helaas ook om het verlies van 6 jaargangen door vandalisme.
 • Bruno Giacosa. Bruno Giacosa wordt beschouwd als een van de legendarische wijnmakers van de wereld, die de meest prestigieuze single-vineyard Barolo en Barbaresco wijnen heeft gemaakt tijdens zijn carrière van bijna acht decennia.
 • Burlotto. Fabio Alessandria staat hoog aangeschreven om zijn wijnen en zet de voorname familiegeschiedenis voort die teruggaat tot de jaren 1800,
 • Miani. Waarschijnlijk de beste witte wijnmaker van Italië, met zijn minerale en zuivere wijnen.

Natuurlijk verandert dit met de tijd, maar de bovengenoemde wijnhuizen laten al tientallen jaren zien dat ze tot de absolute top behoren.

Italiaanse witte wijn

Witte Italiaanse wijn wordt gemaakt van verschillende druivensoorten. Italië heeft veel inheemse druivensoorten, maar ook internationale druivensoorten zijn erg populair. Chardonnay, garganega, trebbiano, sauvignon blanc en vermentino zijn de meest gebruikte witte druivensoorten.

De volgende Italiaanse wijnhuizen worden als voorbeeldig beschouwd als het gaat om witte Italiaanse wijnen:

 • Miani. Waarschijnlijk de beste witte wijnmaker van Italië, met zijn minerale en zuivere wijnen.
 • Cantina Terlano. Het wijnhuis, opgericht in 1893, is een toonaangevende coöperatie van wijnboeren in Zuid-Tirol (in het Italiaans vertaald als Alto Adige), met 143 leden die 190 hectare land bewerken en jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen flessen wijn produceren.
 • Gravner. Vooral bekend om zijn gebruik van amfora's voor het rijpen van wijnen, als afspiegeling van de oude manier van wijnmaken.
 • Vie di Romans. Gianfranco Gallo was een van de eersten die het potentieel van het terroir in Friuli herkende. Hij produceerde zijn allereerste wijn in 1978.

Deze lijst kan nog flink uitgebreid worden, maar bovenstaande lijst geeft een goede indruk.

De classificaties van Italiaanse wijnen

In Italië wordt wijn onderverdeeld in vier categorieën:

 • Denominazione di origine controllata e garantita (DOCG). De hoogste kwalificatie voor wijnen uit Italië. Hiervoor gelden de strengste eisen.
 • Denominazione di origine controllata (DOC). De eisen voor deze wijnen zijn iets minder streng dan voor DOCG.
 • Vino di Tavola. Vergelijkbaar met het Franse keurmerk Vin de Table.
 • Indicazione geografica tipica (IGT). In sommige regio's in Italië, vooral Toscane, werden in de jaren 1970, 1980 en 1990 prachtige resultaten behaald met druivenvariëteiten en technieken die niet aan de voorgeschreven regels voldeden. Voorbeelden hiervan zijn de Super Tuscans (waaronder Masseto, Sassicaia, Ornellaia, Solaia). Omdat sommige producenten de regelgeving te rigide vonden en er dus niet aan wilden voldoen, kregen hun wijnen geen DOC(G) maar Vino di Tavola. Omdat deze wijnen van zeer hoge kwaliteit waren, vaak met een duidelijk afgebakend herkomstgebied, werd deze nieuwe categorie toegevoegd. Zo kunnen deze wijnen worden onderscheiden van de vele eenvoudige en goedkope tafelwijnen.
 • Piemonte is de enige regio in het land die geen IGT-wijnen heeft. Elke wijn heeft een DOC of DOCG status. IGT, DOC en DOCG maken deel uit van de kwaliteitsclassificatie, ook wel bekend als oorsprongsbenaming. Aan elke classificatie zijn regels en vereisten verbonden waaraan moet worden voldaan om dat label te mogen gebruiken. DOC staat voor een beschermde geografische aanduiding en DOCG geeft aan dat de herkomst zowel beschermd als gegarandeerd is. Deze laatste is dan ook de hoogste kwaliteitscategorie.

Italiaanse druivenrassen

Italië; het land dat, samen met Portugal, de meest diverse aanplant heeft als het gaat om verschillende druivenrassen. Wereldwijd zijn er bijna 10.000 verschillende druivensoorten bekend, waarvan Italië er meer dan 500 heeft.

De populairste wijnen worden gemaakt van de Nebbiolo en de Sangiovese druif. Maar ook wijnen van Barbera, Dolcetto, Malvasia, Montepulciano, Moscatio, Pinot Grigio, Primitivo, Vermentino en zelfs Chardonnay zijn erg gewild.

Italiaans wijn-spijs arrangement

Om een culinaire avond compleet te maken, is het natuurlijk belangrijk dat de wijnen en de gerechten bij elkaar passen. Een combinatie kan bij elkaar passen of elkaar aanvullen. De wijn en het gerecht mogen elkaar nooit overstemmen.

Vaak gaat het gezegde wat samen groeit, samen gaat goed op. Truffel en Barolo zijn niet voor niets een match made in heaven. Een truffelpasta en een goed glas Barolo vormen samen een winnend duo.

Wat ook goed samengaat is Amarone della Valpolicella met Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas). De pittige en zoute smaak van deze harde kaas gaat goed samen met het volle karakter van deze wijn.

Witte Italiaanse wijnen, bijvoorbeeld gemaakt van vermentino of chardonnay, passen goed bij onder andere verse vis. Het hangt van de saus en garnering af of je voor een houtgerijpte witte wijn of een frisse wijn gaat.

Witte vis met botersaus? Ga dan voor de volle witte wijn. Is het daarentegen een fris en kruidig gerecht met gerookte zalm? Kies dan voor een sauvignon blanc.

Kortom, er zijn eindeloos veel combinaties mogelijk. Daarom geven we bij Best of Wines graag wijn-spijsadvies bij onze wijnen.

We hebben bijna alle wijnen geproefd en weten daarom een passend advies te geven.Aan favorieten toegevoegd