Tenuta Fanti
Tenuta Fanti stond vroeger bekend als: Fanti Tenuta San Fillipo en is in de handen van de Fanti familie sinds de vroege negentiende eeuw. Het domein is 300 hectare groot waarvan maar 50 hectare beplant is met wijnstokken.
De wijnstokken zijn zeer divers met niet alleen Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah, maar ook Trebbiano, Malvasia, Vermentino en Viognier.
Tenuta Fanti maakt de eersteklas Brunello di Montalcino Riservo van "Le Macchiarelle", de oudste wijngaard van het domein, die slechts 2,5 hectare meet en in 1980 volledig beplant werd met Sangiovese. Voor deze wijn op de markt komt wordt die minimaal 24 maanden gerijpt op vaten en daarna nog meer dan 6 maanden in de fles.
De "gewone" Brunello di Montalcino komt van verschillende percelen uit de Montalcino-regio die samen 10 hectare groot zijn en wordt ook minstens 24 maanden gerijpt in eiken vaten. De wijn rijpt daarna nog minimaal 4 maanden in de fles voor ze haar weg vindt naar de markt.
Verder is er ook de Brunello di Montalcino "Vallochio", een nieuwe selectie van Sangiovese-druiven in de "Vallochio"-streek (30 maanden rijping in eikenhouten vaten en vervolgens 12 maanden in de fles).
Een frissere wijn met meer fruitigheid die minder rijpingstijd in het vat en de fles nodig heeft, is de "Rosso di Montalcino".
De "Vin Santo Sant'Antimo" komt van maar 1 hectare Trebbiano- en Malvasia Toscana-ranken met een gemiddelde ouderdom van 30 jaar. De wijnranken worden opgehangen om vier tot zes maanden in de lucht te drogen. Vanwege dit proces is de most zeer sterk geconcentreerd met een hoger suikergehalte. Het resultaat is een prachtige zoete wijn met tonen van abrikoos, noten, rozijn en honing.
Tenuta Fanti maakt naast zijn wijnen ook een "extra vergine" olijfolie van superieure kwaliteit.