Wijnen van Dal Forno

Dal Forno

Dit domein, één van de grootste wijngaarden in de Italiaanse Veneto-regio, werd gesticht door Romano dal Forno in 1983 in Val d'Illasi (ten oosten van Verona). Alhoewel de Dal Forno-familie al tenminste drie generaties lang aan wijnproductie deed, was het nooit hun primaire bezigheid.


Hij bouwde in 1990 de wijnmakerij en het huis, dat zowel dienstdoet als zijn huis en als het centrum van zijn eigendommen. Er worden jaarlijks in totaal 60000 flessen geproduceerd -van de Corvina-, Rondinella-, Croatina- en de zeldzame Oseletta-druiven die op slechts 12 hectare worden gekweekt. De familie Dal Forno maakt tegenwoordig slechts drie verschillende wijnen.


Een "Valpolicella Superiore" wordt pas vrijgegeven nadat ze gedurende 36 maanden in houten vaten bewaard wordt waarna nog eens 24 maanden in de fles. Ze is droog gevinfieerd met tonen van bosbes, kers, vanille en andere zoete kruiden.


De tweede en meest bejubelde wijn is de "Amarone della Valpolicella", gemaakt van de beste druiven, die maandenlang natuurlijk gedroogd worden. Dit concentreert de overgebleven suiker en smaken. Het gemiddelde alcoholpercentage overstijgt makkelijk 15%. Deze wijn wordt ook gerijpt in barriques voor 36 maanden maar rust nog 36 maanden in de fles voordat ze worden verkocht. Droog gevinifieerd en heerlijk om op zichzelf te drinken of bij wildgerechten.

De derde en zeldzaamste wijn is de "Vigna Seré", een "Recioto" die ook wordt gemaakt van gedroogde druiven maar lager is in alcoholpercentage en veel zoeter. Deze wijn, enkel geproduceerd in uitzonderlijke jaren, heeft toetsen van pruim, zwarte kers en chocolade en paart perfect met een soufflé van donkere chocolade en zelfs bepaalde blauwe kazen. De Recioto en de Amarone werden in 2009 allebei gepromoveerd tot DOCG.


Bijzonder goede wijnjaren voor de Amarone zijn: 1995, 1997, 2001, 2004, 2006, 2009 en 2010.

Lees meer
Dal Forno
Aan favorieten toegevoegd