Wijnen van Il Carnasciale

Il Carnasciale

In het binnenland van het prachtige Toscane is wijnhuis Podere Il Carnasciale gevestigd. Het wijnhuis is opgericht door Wolf en Bettina Rogosky. Het stel was in de jaren ’80 bevriend met Remigio Bordini. In de omgeving van de stad Verona had Bordini een kleine verlaten wijngaard ontdekt met een aantal wijnstokken van een toen nog onbekend druivenras. Omdat het kenmerken had van zowel cabernet franc en merlot noemde hij het ras caberlot. Bordini heeft deze druif op één andere plek in de wereld laten aanplanten en dat is bij Podere Il Carnasciale in Valdarno. Zij zijn nog altijd het enige wijnhuis in de wereld dat met deze mysterieuze, natuurlijke mutatie werkt. De wijn van deze bijzondere variëteit kwam voor het eerst op de markt in 1988.

De percelen beslaan in totaal 3 hectare. De plantdichtheid van deze percelen ligt erg hoog met zo’n 10.000 wijnstokken per hectare. Ondanks het hoge aantal stokken, is de opbrengst laag. Dit wordt bewust gedaan omdat dit de kwaliteit ten goede komt.

De verschillende percelen worden apart vergist en gerijpt. Na de rijping wordt er blind geproefd en wordt er een keuze gemaakt welke wijn bestemd is voor Il Caberlot en welke voor Il Carnasciale. Die laatste is de tweede wijn van het huis en werd in 2000 geïntroduceerd. De Il Caberlot rijpt 18 maanden op Frans eiken en ondergaat 16 maanden flesrijping. Deze wijn wordt alleen in magnum formaat uitgegeven. Il Carnasciale krijgt ook 18 maanden houtrijping en rijpt vervolgens 6 maanden op fles.

Omdat dit ras niet terug te vinden is in de wijnwetgeving van Toscane, vallen de wijnen onder het label IGT Toscana. Maar dat is geen enkel probleem, want vanaf hun debuut heeft Il Carnasciale een cultstatus behaald! En dat is ook niet zo gek, want zij zijn de enige in de wereld die wijn produceren van dit unieke druivenras. Er worden slechts 1.000 kisten per jaar geproduceerd. Al deze flessen zijn met de hand genummerd en ook het kruis op het label is met de hand geschilderd.

De beste jaargangen zijn: 2004, 2006, 2010, 2015 en 2016.

Lees meer
Il Carnasciale

Wijnen van van Il Carnasciale

Caberlot  |   |  Carnasciale
Aan favorieten toegevoegd