Wijnen van Tenuta di Biserno

Tenuta di Biserno

In 2001 roepen de Antinori broers Lodovico en Piero samen met hun neef Niccolò Marzichi Lenzi en aandeelhouder Umberto Mannoni een nieuw wijnhuis in het leven. Enkele jaren eerder herkende Lodovico het potentieel van het unieke terroir in Alta Maremma, Toscane en kocht hij het landgoed. Omdat Lodovico toen nog druk bezig was met Tenuta dell’ Ornellaia en Masseto bleef het landgoed de eerste jaren buiten beeld. Maar wanneer Lodovico bezig is met de verkoop van Ornellaia en Masseto aan de Frescobaldi familie en Robert Mondavi komen toch weer de ideeën voor een nieuw wijnhuis naar boven. Zo is Tenuta di Biserno geboren, naast Biserno heeft het viertal ook nog Tenuta Campo di Sasso opgericht.

De licht glooiende heuvels, de zeewind en de alluviale bodem zorgen samen voor een bijzonder microklimaat. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei, steen en is rijk aan calciumcarbonaat. Bij Biserno werken ze met internationale druivenrassen, zoals cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon en petit verdot. In totaal staat er 40 hectare aan wijngaarden aangeplant. Naast dat de wijngaarden beschikken over het perfecte terroir bieden ze ook nog eens een fantastisch uitzicht over de Tyrreense zee.

Het portfolio bestaat uit drie wijnen: Biserno, Il Pino di Biserno en een rosé genaamd SOF. Die eerste is het vlaggenschip van het huis. Biserno is een klassieke Bordeaux blend en wordt gemaakt van de beste percelen. Na het ontstelen worden de druiven vergist in roestvrijstalen tanks. Aansluitend rijpt de wijn voor 15 maanden in barriques van 85% nieuw Frans eiken en nog eens 6 maanden op de fles. De Il Pino di Biserno wordt eveneens vergist in roestvrijstalen tanks. Het verschil zit hem in de rijping. Van de Il Pino rijpt namelijk maar 60% op Frans eiken voor een periode van 12 maanden. Het vinificatieproces staat onder leiding van wijnmaakster Helena Lindberg. Zij wordt hierin geassisteerd door de beroemde consultant Michel Rolland. De twee Super Tuscans van Tenuta di Biserno zijn een prachtige weerspiegeling van het bijzondere terroir van Alta Maremma.

De beste jaargangen van Tenuta di Biserno zijn: 2015 en 2016.

Lees meer
Tenuta di Biserno

Wijnen van van Tenuta di Biserno

Biserno  |   |   |  Sof


Aan favorieten toegevoegd