Wijnen van Vie di Romans

Vie di Romans

Gianfranco Gallo was een van de eerste die het potentieel van het terroir in Friuli herkende. Hij produceerde in 1978 zijn allereerste vintage. Het duurde niet lang voordat Vie di Romans uitgroeide tot dé icoon van de regio.

De wijngaarden staan aangeplant in Isonzo, wat tussen de stad Collio en de Adriatische zee ligt. De koude Bora wind vanuit de Alpen en de warme Sirocco wind vanaf de Middellandse Zee zorgen hier voor unieke omstandigheden en een lang groeiseizoen. In de herfst kan het vochtig en nat zijn, maar door de winden drogen de druiven zeer snel. Daarom zijn er geen bestrijdingsmiddelen tegen rot of schimmel nodig. De bodem is gevormd door eeuwoude gletsjers en bestaat uit klei en kiezels. Een grondsoort waarin de wijnstokken diep kunnen wortelen en zo voldoende water en mineralen tot zich kunnen nemen. De belangrijkste druivenrassen die staan aangeplant zijn: pinot grigio, friulano, malvasia, chardonnay, merlot en pinot noir.

Vie di Romans staat bekend om hun typerende stijl en manier van wijn maken. De opbrengst wordt zo laag mogelijk gehouden en ligt slechts 0,9 kg per wijnstok. Na de handmatige oogst worden de trossen ontsteeld en begint de schilinweking. Als de vergisting is afgelopen rijpen de wijnen (deels) in barriques en roestvrijstalen tanks. De ene keer wordt er nieuw hout gebruikt en de andere keer gebruikt men oudere vaten. De houtopvoeding duurt doorgaans 2 jaar. De wijnen van Vie di Romans hebben tijd nodig en daarom is het aan te raden de fles pas na gemiddeld 5 jaar te openen. Het bewaarpotentieel loopt op tot ongeveer 20 jaar. Dit is juist wat Vie di Romans zo uniek maakt. Er zijn namelijk maar weinig producenten die een pinot grigio op de markt brengen die bedoeld is om te ouderen. Het zijn stuk voor stuk bijzondere wijnen met een geheel eigen stijl.

De beste jaargangen zijn: 2016, 2017 en 2018.

Lees meer
Vie di Romans


Aan favorieten toegevoegd