Wijnen van Banfi

Banfi

Castello Banfi is in 1978 opgericht door de twee Amerikaanse broers John en Harry Mariani. Enkele jaren eerder reisden ze samen naar Montalcino om in eerste instantie op zoek te gaan naar nieuwe wijnen voor Banfi Vintners, de wijnhandel van de familie in New York. Eenmaal aangekomen in het prachtige Toscane worden de broers gegrepen door de schoonheid van het land en de wijngaarden. Ze krijgen de kans om het landgoed Poggio alle Mura over te nemen en hun eigen wijnen te gaan produceren. Dit laten de heren zich geen twee keer vertellen en grijpen de kans met beide handen aan. Dit blijkt een fantastische keuze te zijn geweest, want al snel behoorde het wijnhuis tot de iconen van de regio.

De wijngaarden van het wijnhuis strekken zich uit van het zuiden van Montalcino tot aan de grens van Val d’Orcia. In totaal heeft Banfi 2.870 hectare aan grond in handen. Hiervan is een derde beplant met wijnstokken. Onlangs is het bezit uitgebreid met wijngaarden in Bolgheri, Chianti Classico en Piëmonte. Overal wordt zo natuurlijk mogelijk gewerkt en sinds enkele jaren is Banfi officieel gecertificeerd voor biologische wijnbouw. De aanplant bestaat voornamelijk uit sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah en chardonnay.

Met zo’n uitgebreid wijngaardareaal is het niet verrassend dat het portfolio zeer breed en uiteenlopend is. Toch staat het wijnhuis het meest bekend om de uitmuntende Brunello’s, waaronder de twee paradepaardjes Poggio All’Oro Riserva en Poggio alle Mura. Om de hoogst haalbare kwaliteit te behalen worden oude tradities gecombineerd met moderne technieken. In de kelder vind je meer dan 7.000 op maat gemaakte vaten van Frans eiken. Het hout voor de vaten wordt niet zomaar gekozen, maar gaat door een streng selectieproces. Als de balken arriveren op het landgoed worden deze eerst drie jaar blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Daarna vindt het montageproces plaats en worden de vaten getoast. Deze werkwijze zorgt voor een zeer uniek en complex karakter. De beste jaargangen zijn: 2010, 2013, 2015 en 2016.

Lees meer
Banfi

Wijnen van van Banfi

Brunello  |  Poggio alle Mura  |  Poggio alle Oro Riserva


Aan favorieten toegevoegd