Wijnen van Bertinga

Bertinga

Bertinga is relatief nieuw wijnhuis dat in 2015 is opgericht en waarvan de eerste jaargang de oogst van 2016 is. Bertinga is gevestigd in het dorpje Gaiole wat in het hart van Chianti regio ligt. De wijngaarden zijn 2015 overgenomen van het bekende wijnhuis Castello di Ama en produceren dus al jaren prachtig fruit voor kwaliteitswijn.

De focus van Bertinga ligt op het produceren van terroir gedreven “single vineyard” wijnen en Super Tuscans. De wijngaarden worden 100% biologisch bewerkt en staan onder toezicht van de wereldbekende wijnmaker consulent Stephane Derenoncourt. Naast Bertinga is hij ook verantwoordelijk als consultant voor onder andere Domaine de Chevalier, Chateau Smith Haut Laffite en Chateau Beauséjour Duffou Lagarrosse. Lucca Vitiello (voorheen van Tenuta Fanti in Montalcino) is de directeur van Bertina.

In de prachtige wijngaarden van Bertinga bestaat de bodem vooral uit Alberese. Deze beroemde Italiaanse bodemsoort is een combinatie van mergel en kalkhoudende leisteen. Deze bodem zorgt voor druiven waarbij de rijpheid en mineraliteit goed in balans zijn. Binnen de wijngaarden zijn twee druivenrassen aangeplant namelijk Sangiovese en Merlot.

De druiven worden met de hand geplukt en daarna gelijk geselecteerd op de sorteertafel. De vergisting vindt plaats in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen tanks. Er komen totaal vier rode wijnen uit de kelder van Bertinga:

- Sassi Chiusi, de “instapwijn” van Bertinga is een blend van 85% Sangiovese en 15% Merlot. Dit is de enige wijn waarvan het fruit een blend is van de verschillende wijngaarden die Bertinga bezit. Nadat de wijn wordt gemaakt in roesvrijstalen vaten wordt hij 18 maanden gerijpt in betonnen tanks.

- Bertinga is een blend van 50% Sangiovese en 50% Merlot afkomstig van de Bertinga wijngaard in Gaiole. De wijn wordt 18 maanden lang opgevoed in 2500L tanks van Oostenrijks eikenhout en op Franse eikenhouten vaten waarvan maar 10% nieuwe vaten zijn.

- Punta di Adine komt van de wijngaard Adine (block nr. 100) en is gemaakt van 100% sangiovese. Ook deze wijn rijpt 18 maanden in 2500L tanks van Oostenrijks eikenhout en op vaten van (10% nieuw) Frans eikenhout.

- Volta di Bertinga is de top cuvee van het wijnhuis. Deze wijn is gemaakt van 100% Merlot en komt van de Bertinga wijngaard, specifiek block nr. 10. Na de vinificatie in roestvrijstalen vaten rijpt de wijn 18 maanden op Franse eikenhouten vaten (30% nieuw hout) in een geconditioneerde kelder.

Na het bottelen rijpen de wijnen nog 18 maanden op fles in de speciale rijpingskelder voordat deze worden vrijgegeven. Echter als Bertinga de wijn nog niet toegankelijk genoeg vind voor de markt vindt besluiten ze soms om de wijn nog verder te laten rijpen op de fles. Zo is de 2017 Volta di Bertinga jaargang pas eind 2023 op de markt gekomen.

De productie bestaat uit ongeveer 55.000 flessen met daarnaast een kleine oplage aan magnums en jeroboams. Ondanks hun recente oprichting heeft het wijnhuis al een groot aantal fans voor zich weten te winnen. Zo noemde James Suckling het wijnhuis in de top 100 van de beste wijnen ter wereld. Hierin omschreef hij de 2019 Volta di Bertinga als een meesterwerk. Daarnaast hebben de wijnen al meerdere scores tot wel 99 punten weten te behalen bij internationale wijnjournalisten. Dit is een wijnhuis dat als een raket onderweg is naar de top van de wijnwereld!

Lees meer
Bertinga

Wijnen van van Bertinga

Punta di Adine  |  Rosso  |  Sassi Chiusi  |  Volta di Bertinga
Aan favorieten toegevoegd