Wijnen van Agricole Querciabella

Agricole Querciabella

Giuseppe (Pepito) Castiglioni, een industriële ondernemer en wijnliefhebber, stichtte Querciabella in 1974 door de aankoop van een hectare wijngaard op een Toscaanse heuvel. Zijn visie was het creëren van een wijndomein dat elegante, rijke wijnen zou produceren, niet alleen met de inheemse Sangiovese druiven, maar ook met andere rassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Pinot Blanc. Het landgoed heeft zich sindsdien uitgebreid tot een groot gebied binnen de Toscaanse Chianti Classico en Maremma regio's en is bekend geworden met wijnen als Camartina, Batàr, Palafreno en Querciabella Chianti Classico.

De wijnbouwfilosofie van Querciabella (Italiaans voor 'mooie eik') legt de nadruk op het bevorderen van evenwicht, waarbij wijngaarden worden beschouwd als ecosystemen die afhankelijk zijn van een complex netwerk van biologische diversiteit. Zij geloven dat het unieke terroir van een wijn zich alleen kan ontwikkelen wanneer de wortels van de wijnstok in symbiose zijn met zijn natuurlijke omgeving. Het landgoed vertegenwoordigt de grootste uitbreiding van veganistische (gecertificeerde biologische) wijngaarden in Italië, met meer dan 74 hectare in de Chianti Classico en 32 hectare in de Maremma.

De uitbreiding van het landgoed in de Chianti Classico is geleidelijk gegaan, met elke locatie omgeven door eikenbossen en olijfgaarden, die bijdragen aan de overvloedige biodiversiteit die er te vinden is en tegelijkertijd bescherming bieden tegen kruisbesmetting van conventionele boerderijen. In Maremma werden in 2000 de eerste wijngaarden aangeplant met Sangiovese en internationale druivensoorten zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah en Cabernet Franc.

De wijngaarden van Querciabella bieden ideale leefomstandigheden voor miljarden micro-organismen in de bodem en ondersteunen de natuurlijke habitat van vele wilde dieren, wat leidt tot een natuurlijke staat van evenwicht boven en onder de grond die zich vertaalt in grote vitaliteit in hun wijnen. De blend van Camartina gaf oorspronkelijk de voorkeur aan Sangiovese, maar in de loop der jaren is Cabernet Sauvignon de voorkeursvariëteit geworden vanwege zijn acclimatisatie aan de zandsteenhellingen van Ruffoli. De wijnen rijpen afzonderlijk gedurende 18 maanden in Franse eiken vaten, waarbij de belangrijkste vaten worden geselecteerd voor de uiteindelijke blend.

Lees meer
Agricole Querciabella

Wijnen van van Agricole Querciabella

Batar  |  Camartina  |  Chianti Classico  |  Chianti Classico Riserva  |  Palafreno
Aan favorieten toegevoegd