Wijnen van Poggio di Sotto

Poggio di Sotto

Poggio di Sotto is te vinden in het betoverende landschap van Toscane. Het landgoed ligt in Castelnuovo dell’Abate, net ten zuidoosten van Montalcino. Het wijnhuis is in 1989 opgericht en behoort sindsdien tot de top van Toscane. Het landgoed omvat 44 hectare, waarvan 16 hectare is beplant met wijnstokken en 4 hectare met olijfbomen.

De wijngaarden staan aangeplant tussen de 200 tot 400 meter hoogte. De uitgedoofde vulkaan Amiata, de Orcia rivier en de zeebries zorgen hier voor unieke omstandigheden. De arme, rotsachtige bodem bestaat voornamelijk uit kalksteen en klei. Samen vormt het een uitstekend terroir voor sangiovese. Het onderhoud van de wijngaarden wordt zo natuurlijk mogelijk uitgevoerd. Daarom worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen ingezet. Sinds enkele jaren heeft het wijnhuis een officieel certificaat voor biologisch wijnbouw.

Poggio di Sotto produceert drie verschillende wijnen, waarvan twee Brunello di Montalcino en één Rosso di Montalcino. Na de handmatige oogst worden de trossen nogmaals geselecteerd op kwaliteit, zodat alleen de beste druiven worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke opbrengst per hectare zeer laag is. De fermentatie vindt plaats in eikenhouten vaten met gebruik van inheemse gistculturen. Als de vergisting is afgerond rijpt de Brunello di Montalcino Riserva 45 maanden, de Brunello di Montalcino 30 maanden en de Rosso di Montalcino 22 maanden. Voor de rijping wordt Slavonisch eiken gebruikt. Na de houtrijping worden de wijnen gebotteld en ondergaan ze nog enkele maanden flesrijping voordat ze worden uitgegeven. De drie cuvées van Poggio di Sotto zijn van subliem en behoren tot de beste van de regio.

De Brunello di Montalcino Riserva 2016 is de best beoordeelde vintage van Poggio di Sotto. Deze jaargang werd bekroond met 100 Parker punten! Andere goede jaargangen zijn 2017 en 2018.

Lees meer
Poggio di Sotto
Aan favorieten toegevoegd