beleggen in wijn of whisky goede beleggingen wat zijn de risicos betere belegging dan aandelen wat kan best of wines voor u doen contact
Beleggen in wijn of whisky

Beleggen in wijn of whisky

Best of Wines verkoopt niet alleen wijn en whisky, maar adviseert haar klanten ook bij de in- of verkoop van wijn of whisky op de langere termijn. Wij kennen de markt door en door en met onze decennialange ervaring weten we welke wijnen en whisky's een waardestijging zullen gaan laten zien. Deze kennis gebruiken we niet alleen voor ons eigen aankoopbeleid, zoals bijvoorbeeld het kopen van vaten rum of whisky die verder moeten rijpen, maar ook voor onze klanten die hun wijn- of whiskyverzameling willen uitbreiden met een ander doel dan het op te drinken. Ook voor advies bij het beleggen in wijn of whisky kunt u bij ons terecht.

Zijn exclusieve wijnen en whisky's goede beleggingen?

Exclusieve wijnen en whisky's hebben bewezen zeer goede beleggingen te kunnen zijn. Dit geldt zeker voor de grote namen. De Live-ex index van de 100 meest gezochte wijnen liet van 2003 tot 2018 een stijging zien van 100 naar 300. Oftewel: deze wijnen werden gemiddeld 3x zo duur.

Natuurlijk is het zo dat het verleden geen garantie biedt voor de toekomst, maar gemiddeld genomen kan exclusieve wijn en whisky als een goede belegging worden gezien. Daarbij komt dat wijn en whisky als belegging niet hoeft te worden meegenomen in box 3. U betaalt er dus geen vermogensbelasting over.

U bent overigens niet de enige die zou besluiten om in wijn of whisky te investeren. Een onderzoek van Barclays Wealth and Investment Management in 2012 liet zien dat 28% van de zeer welvarende personen een wijncollectie heeft en dat 2% van hun vermogen in wijn is vastgelegd.

Zijn exclusieve wijnen en whisky's goede beleggingen?

Wat zijn de risico's?

Feitelijk zijn de risico's hetzelfde als bij aandelen. Een groot voordeel ten opzichte van aandelen is dat een fles wijn of whisky niet failliet kan gaan. Daarbij komt dat door de kwaliteit van de gekozen flessen er geen sprake van kan zijn dat een fles ondrinkbaar of waardeloos wordt binnen een langere periode.

Het komt zeker voor dat bepaalde flessen in waarde zullen dalen, maar historisch gezien kan geconcludeerd worden dat de prijzen op langere termijn vrijwel altijd zullen stijgen.

Wat zijn de risico's?

Is een exclusieve wijn of whisky een betere belegging dan aandelen?

De correlatie tussen exclusieve wijnen en whisky's en aandelen is historisch gezien beperkt, waardoor het vaak een goed extra beleggingsobject is voor een meer gebalanceerde vermogensportefeuille. Als tijdens een recessie aandelen flink dalen, blijken exclusieve wijnen en whisky's vaak stabieler te zijn.

Wijn en whisky wordt ook steeds populairder. Dit leidt tot een toenemende vraag. Tel daarbij de interesse vanuit de opkomende landen op en er kan geconcludeerd worden dat exclusieve wijn steeds schaarser wordt. Er kunnen immers van een bepaalde exclusieve wijn niet meer flessen gemaakt worden: per hectare wijngaard is er een maximumaantal flessen dat geoogst kan worden en de producent van een exclusieve wijn kan zijn wijngaarden niet zomaar uitbreiden. Nog belangrijker is dat wijn wordt opgedronken. Hoe ouder een exclusieve wijn, hoe beter deze over het algemeen wordt (tot een bepaalde marge). Maar omdat deze wijn ook wordt gedronken neemt het aantal beschikbare flessen af. Resultaat: waardestijging.

De kunst is om de juiste exclusieve flessen te kopen tegen de juiste prijzen. Een belegging in wijn of whisky komt tevens het beste tot zijn recht als de beleggingshorizon 7-10 jaar is. Er kan natuurlijk ook voor langere tijd belegd worden.

Een laatste voordeel bij het beleggen in exclusieve wijnen is dat, in tegenstelling tot een aandelenportefeuille, u geen vermogensbelasting of een beheercommissie betaalt.

Wat kan Best of Wines voor u doen?

Best of Wines kan voor u een verzameling wijn of whisky selecteren die naar verwachting een goede waardestijging zal laten zien. Door onze enorme ervaring kunnen wij u helpen de juiste flessen selecteren.

Mocht u de verzameling weer willen verkopen dan kan natuurlijk ook via Best of Wines of kunnen wij u adviseren welk ander verkoopkanaal u het beste kunt gebruiken. Een verzameling exclusieve wijn of whisky is zeer liquide, verkoop kan altijd snel plaatsvinden indien gewenst.

Wij bieden onze beleggingsservice aan voor beleggingen vanaf 25.000 euro inclusief BTW.

Contact

Indien u geïnteresseerd bent of vragen heeft over het beleggen in wijn en whisky dan kunt u ons altijd bereiken door te mailen naar [email protected] of bellen met +31 (0)35 678 03 10.

Aan favorieten toegevoegd