Wijnen van Mazzei

Mazzei

De Mazzei familie is zeker geen onbekende in Toscane. Al sinds de 14e eeuw produceert de familie wijn. De naam Mazzei wordt in 1398 voor het eerst genoemd in officiële wijnbouwdocumenten. Inmiddels zijn zij uitgegroeid tot een van de belangrijkste producenten van Italië. Het eigendom bestaat uit drie wijnhuizen: Castello di Fonterutoli, Belguardo en Zisola. Philip Mazzei heeft een belangrijke rol gespeeld in het verkrijgen van wereldwijd aanzien. Tegenwoordig staat de 25e generatie aan het roer van het wijnhuis.

Phillip Mazzei werkte eerst als koopman in Londen, waar hij verschillende handelaren en ondernemers uit Virginia ontmoette. Eén van hen was Thomas Adams. Hij geloofde dat de grond in Virginia veel potentie had en moedigde Philip aan om hiervoor een landbouwplan op te stellen. Mazzei zijn idee was om de Toscaanse wijnbouwtradities over te brengen naar deze stad. Hij vertrok in 1773 naar Virginia met een collectie wijnstokken en olijfbomen. Na een aantal jaar keert Philip terug naar Montalcino en koopt een landgoed van 700 hectare groot. Dit was het begin van de dynastie van de familie Mazzei.

Om de nalatenschap van Philip Mazzei te eren is er een Philip Mazzei cuvée op de markt gebracht. De wijn vertegenwoordigt zijn revolutionaire karakter en staat tegelijkertijd symbool voor vrijheid en geluk. De wijn wordt geproduceerd van de beste Cabernet Sauvignon druiven afkomstig van Castello di Fonterutoli en Belguardo Estate.

De oudste wijngaarden van Mazzei bevinden zich in Castelnuovo Berardenga, Castellina en Radda. De laatste twee dorpen zijn gelegen in Chianti. Het wijnhuis Zisola is gelegen op het eiland Sicilië. De andere twee wijnhuizen zijn te vinden in Chianti en Maremma, beide in Toscane.

In de wijngaarden in Toscane staan voornamelijk Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en ermentino aangeplant. Op Sicilië zijn dat de druivenrassen Nero d’Avola, Grillo en Catarratto. De totale oppervlakte van alle percelen bedraagt 210 hectare. Alle wijnen worden zodanig geproduceerd dat ze allen hun terroir uitdrukken. De wijnen worden volgens de eeuwenoude Italiaanse tradities geproduceerd. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalentanks of in vaten. De rode wijnen worden daarna gerijpt in vaten van Frans eiken. Elke wijn heeft zijn eigen, unieke karakter. Castello di Fonterutoli produceert drie cru’s: Vicoregio 36, Castello Fonterutoli en Badiòla. De belangrijkste wijnen van Belguardo zijn Tirrenico, Tenuta Belguardo en Bronzone. Voor Zisola geldt dat voor Doppiozeta, Zisola en Azisa.

Mazzei behoort tot de top van Italië en de wijnen zijn zeer geliefd onder de wijnliefhebbers. De beste jaargangen zijn: 1997, 1999, 2001, 2004, 2006, 2007, 2010, 2013, 2015 en 2016.

Lees meer
Mazzei
Aan favorieten toegevoegd