Wijnen van Emidio Pepe

Emidio Pepe

Emidio Pepe is dé legende van Abruzzen. In 1964 besluit Emidio Pepe om zijn eigen wijnhuis op te richten. Die jaren ervoor was hij te vinden in de kelder van Casa Pepe, het wijnhuis van zijn vader en grootvader. Emidio was een van de eerste die geloofde in het rijpingspotentieel van trebbiano en montepulciano. Niet iedereen begreep die visie, maar dit zorgde des te meer voor motivatie en drijfkracht. Uiteindelijk heeft hij iedereen bewezen dat het een gedurfde, maar zeer succesvolle keuze was. Na jaren hard te hebben gewerkt heeft Emidio een stapje teruggedaan en heeft hij de leiding overgedragen aan zijn dochters Sofia en Daniela.

De wijngaarden liggen op een steenworp afstand van de Adriatische Zee. Hier genieten de druiven van gunstige groeiomstandigheden. De bries vanuit zee zorgt voor wat verkoeling en ook in de nacht daalt de temperatuur voldoende, zodat de zuren in de druiven goed behouden blijven. De gaarden hebben samen een totale oppervlakte van 14 hectare. Naast trebbiano d’Abruzzo en montepulciano staat er ook pecorino aangeplant. Om het natuurlijk evenwicht in de wijngaard te behouden wordt er gebruik gemaakt van een biodynamische werkwijzen.

Voor de productie worden alleen de beste trossen gebruikt, er wordt dus streng geselecteerd. De druiven voor de witte wijnen worden in grote houten kuipen met de voet geperst. De blauwe druiven worden zelfs met de hand gekneusd. Deze methode zorgt ervoor dat de trossen niet hardhandig worden behandeld en dat eventueel ongewenste aroma’s niet in de wijn terecht komen. Na de vergisting in cementen vaten start het befaamde rijpingsproces van Emidio. De witte wijnen worden na gemiddeld 5 jaar op de markt gebracht. De rijpingsduur van de Montepulciano d’Aburzzo kan oplopen tot 20 jaar. De opgeslagen flessen worden pas vrijgegeven wanneer de familie ervan overtuigd is dat de desbetreffende vintage zijn beste gezicht laat zien. Deze jaargangen zijn dan perfect op dronk. Daarnaast wordt er elk jaar een kleine hoeveelheid van de recente jaargang uitgebracht. Flessen die ouder zijn dan 20 jaar worden één voor één met de hand gedecanteerd en in een nieuwe fles gebotteld. Tegelijkertijd wordt de kwaliteit gecontroleerd. Zo ben je dus verzekerd dat er geen fouten in de wijn zit.

De wijnen van Emidio Pepe zijn zeer uniek met een geheel eigen stijl. Wereldwijd kent het wijnhuis vele liefhebbers en zijn de wijnen zeer vermaard.

Lees meer
Emidio Pepe
Aan favorieten toegevoegd