Wijnen van Tenuta San Guido

Tenuta San Guido

Tenuta San Guido ligt in Maremma een streek in Toscane nabij de Tyrreense Zee. Het bedrijf staat wereldwijd bekend als producent van de vlaggenschipwijn "Sassicaia".

Sassicaia betekent "stenige grond" in het Toscaanse dialect. De productie van Sassicaia begon al in 1948 maar de wijn werd tot in de jaren 1960 alleen maar op het domein zelf geconsumeerd. Alle druiven die voor deze wijn gebruikt worden, zijn afkomstig van een wijngaard nabij Castiglioncello.

De overleden Marchèse Mario Incisa della Rochetta beplantte in 1965 twee nieuwe wijngaarden met cabernet sauvignon en cabernet franc in de buurt van de originele wijngaard. Zo begon de "nieuwe" Sassicaia en die werd, bij zijn eerste uitgave in 1968, al goed ontvangen. De wijn kreeg echter wereldfaam toen er in 1978 een blindproeverij werd gehouden door Decanter magazine. Sassicaia won deze proeverij terwijl veel bekende cabernet sauvignon-producenten van over de hele wereld meededen.

Sassicaia is de eerste Italiaanse wijn waarmee geëxperimenteerd werd met de Bordeaux-druiven en de Franse manier van wijn maken. Hierdoor is het officieel de eerste zogenaamde “Super Tuscan”. Omdat deze manier van wijn produceren niet volgens de wetgeving van Toscane was, werd de wijn eerst geclassificeerd als een Vino da Tavolo (de eenvoudigste classificatie binnen Italië) maar werd in 2013 de enige wijn in Italië die zijn eigen DOC (Bolgheri Sassicaia) kreeg.

De vinifiëring van Sassicaia vindt plaats in roestvrije vaten waarvan de temperatuur wordt gecontroleerd en wel kan oplopen tot 30 graden Celcius. Daarna wordt de wijn gerijpt in 25% /35% nieuwe Franse eikenhouten vaten voor een periode van 24 maanden. De productie van Sassicaia ligt rond de 180.000 flessen per jaar. Er bestaat ook een tweede wijn, de "Guidalberto (cabernet sauvignon en merlot), die in 2000 werd gelanceerd en in 2003 maakte de instapwijn "La Difese" zijn opgang. "La Difese" heeft wat sangiovese in zijn mengeling en wordt deels gerijpt in Amerikaanse eik. Verder produceert het domein, samen Jacopo Poli a Grappa, "Da Vinacce Di Sassicaia".

Sassicaia heeft veel beroemde fans. Jay-Z en Beyonce bezochten bijvoorbeeld de wijnmakerij en er wordt gezegd dat ze altijd twee flessen willen in hun kleedkamer. Ook David en Victoria Beckham hebben hun huwelijksverjaardag gevierd met een krat Sassicaia en Rihanna werd gespot met een fles Sassicaia in de hand toen ze een restaurant verliet.

De topjaren van Sassicaia zijn: 1985 (die als legendarisch wordt gezien), 1988, 1990, 1997, 1998, 2001, en over het algemeen, alle recente jaargangen vanaf 2006.

Lees meer
Tenuta San Guido

Wijnen van van Tenuta San Guido

 |   |  Sassicaia
Aan favorieten toegevoegd