Wijnen van Parusso

Parusso

Het verhaal van Parusso gaat ver terug. De eerste wijngaard werd in 1901 gekocht door Gaspare Parusso, de overgrootvader van de familie. Het was een perceel Mariondino in het dorp Castiglione Falletto. In 1925 werd de Rovella boerderij gekocht in het Bussia gebied binnen de gemeente Monforte d'Alba, gelegen op iets minder dan 4 km van de stad Barolo. Deze locatie plaatste hen in het hart van de Piemontese wijnproductie, die tot de belangrijkste van Italië behoort. Tegenwoordig is de wijnmakerij van het bedrijf Parusso, samen met de onderliggende Rocche-wijngaard, gevestigd in Cascina Rovella.


Het eerste Parusso wijnlabel dateert van 1971 en markeert het begin van de wijnverkoop. Maar twee belangrijke gebeurtenissen zouden uiteindelijk het lot van het bedrijf bepalen. In 1986 voltooiden de huidige managers, Marco en Tiziana Parusso, hun studie aan de wijnschool van Alba. Deze mijlpaal bevestigde hun overgang van boeren naar volleerde wijnmakers. Vervolgens kocht hun vader Armando Parusso in 1989 de Munie-wijngaard in Bussia, waarmee hun positie als toegewijde wijnmakers verder werd verstevigd.

De familie Parusso is een boerenfamilie, die veel belang hecht aan het respecteren van het grondgebied en de natuur om een harmonieuze relatie met het land tot stand te brengen. Naast traditionele technieken hebben ze een micro-zoning benadering van de bodem ontwikkeld, waarbij ze de bemesting en snoeiwijze afstemmen op de kenmerken van elk perceel. Daarnaast maken ze gebruik van hoogwaardige humus en specifieke micro-organismen om de bodem te verrijken met essentiële voedingsstoffen en zuurstof, zodat de gezondheid, rijkdom en beluchting van de bodem gewaarborgd zijn. Parusso stimuleert de groei van natuurlijk gras tussen de rijen om diepe wortelsystemen te bevorderen, wat op zijn beurt gezonde, ziektebestendige en stabiele planten oplevert.

Gelegen in het centrum van het Barolo district, profiteren de wijngaarden van het naast elkaar bestaan van twee bodemtypes: Tortonian en Helvetian. Deze bodems gaan naadloos in elkaar over, wat resulteert in een rijk en divers terroir, gekenmerkt door kalksteen, zand, mergel en klei. Elke wijngaard heeft zijn eigen kwaliteiten, afhankelijk van de hoogte, de blootstelling aan de zon, de bodem en het microklimaat. Parusso verzorgt elke wijngaard met veel toewijding, zodat het unieke karakter ervan behouden blijft en de wijnen het terroir weerspiegelen.

De Parusso Cru wijnen zijn Bussia, Mosconi en Mariondino. De Bussia, met zijn marmeren bodem en kalkachtige samenstelling, valt op door zijn finesse en elegantie. Mosconi toont een tufsteenachtige mergelbodem en belichaamt een perfecte mix van kracht en traditie. Mariondino wordt gekenmerkt door zijn mergel-zandsteen structuur met aders van zand, wat resulteert in een pittige en boeiende Barolo.

Het landgoed, gelegen in de Bussia localiteit van Monforte d'Alba, produceert ongeveer 150.000 flessen per jaar op 28 hectare.

De oogst wordt nauwgezet met de hand uitgevoerd en de druiven worden geoogst wanneer ze de optimale rijpheid hebben bereikt. Het proeven van de druiven om het ideale moment voor de oogst te bepalen gebeurt wanneer dat nodig is. Deze zorgvuldige selectie is essentieel voor het vormgeven van onze wijnstijl in de kelder.

Lees meer
Parusso
Aan favorieten toegevoegd