De Rhone bestaat uit twee regios met ieder haar eigen karakter. Het noordelijk deel heeft zijn wijngaarden vlak bij de rivier de Rhone liggen, waarbij het zuidelijke deel haar wijngaarden tientallen kilometers van de Rhone af hebben liggen. Net zoals de Bourgogne, komt de traditie van het wijnmaken van de Romeinen.
Het noordelijke deel is vooral bekend van de wijnen uit Cote-Rotie, Cornas en Hermitage. Enkele van de beste wijnen van de wereld worden hier gemaakt.
Het zuidelijke deel is vooral bekend van zijn Cote du Rhone en Chateauneuf du Pape wijnen.
In de Rhone worden zeer vele druivensoorten gebruikt. De bekendste blauwe druiven zijn Syrah, Grenache en Mourverdre. De bekenste witte druiven zijn Viognier, Marsanne, Roussane en Muscat.
Syrah of Shiraz
De syrahdruif wordt in Australië shiraz genoemd. Deze druif groeit vooral in warme en zonnige streken. De syrahdruif geeft zeer krachtige, geconcentreerde en fruitige wijnen en is moeiteloos te combineren met de meeste gerechten. Daar ontleent deze druif ook een deel van zijn populariteit aan.
Smaak
De wijnen zijn fruitig. Afhankelijk van de rijpheid van de wijn komt rood fruit (framboos) of juist zwart fruit (braam, zwarte bes) naar voren. Kenmerkend is verder veel kruidigheid (bijvoorbeeld peper en kruidnagel) en donkere (chocolade, rook), dierlijke (leer) en chemische (rubber) elementen. De syrahdruif kan zeer verschillende en complexe wijnen opleveren.
Overig
De druiven worden op vele manieren gebruikt. In de Rhône levert deze druif zeer beroemde en dure wijnen op (Côte Roti). De syrahdruif wordt ook gebruikt in Chateauneuf du Pape, vermengd met tal van andere druivensoorten. Op het zuidelijk halfrond wordt de wijn soms vermengd met cabernet sauvignon, wat zeer indrukwekkende en complexe wijnen kan opleveren.
Grenache of Garnacha
De grenachedruif wordt in Frankrijk met name in het zuiden verbouwd. In Spanje wordt deze druif garnacha genoemd; daar is het de meest aangeplante druif. Deze druivensoort heeft veel warmte en zon nodig. Hij heeft van nature veel suikers, waardoor de grenachewijnen veel alcohol kunnen bevatten. De grenachedruif wordt vaak in combinatie met andere druivensoorten gebruikt en is een populaire druivensoort voor het maken van rosé.
Smaak
De wijnen worden gekenmerkt door rood fruit, zwart fruit en kruidigheid (peper, kaneel).
Viognier
Deze druif komt vooral voor in het noordelijke Rhônegebied; de verspreiding van deze druivensoort gaat echter snel. De viognier is geen makkelijk te verbouwen druif. De opbrengst per hectare is laag en de druiven zijn gevoelig voor rotting. De druif is niet geschikt voor een lange rijping. De viognierdruif wordt ook gebruikt in blends van rode wijnen, om de rode wijn extra soepelheid te geven.
Smaak
De wijnen zijn vol en rond, er is sprake van veel concentratie. Ook kan de wijn veel alcohol ontwikkelen en zeer eigen aroma’s hebben van wit fruit (peer), tropisch fruit en bij oudere wijnen gedroogd fruit (abrikoos).