Wijnen van Castello di Ama

Castello di Ama

Het landgoed Ama stamt uit de pre-Romeinse tijd en is van Etruskische oorsprong. Tijdens het Roomse Rijk was het landgoed eigendom van de familie Firidolfi. Helaas werd het kasteel in de 15e eeuw verwoest tijdens een invasie in het Chianti-gebied. Uiteindelijk wordt het kasteel opnieuw opgebouwd met dezelfde materialen. Dan volgen er verschillende eigenaren die beginnen met de aanplant van wijnstokken en zo ontstaat Castello di Ama. De etiketten en het logo zijn geïnspireerd op het kunstwerk van Gian Carozzi waarop de ridder van Guidoriccio da Foglia is afgebeeld.

Het wijnhuis heeft 75 hectare aan wijnstokken in gebruik, deze oppervlakte is verdeeld over meerdere percelen. De wijngaarden liggen tussen de 420 en 540 meter hoogte. De belangrijkste druivenrassen die staan aangeplant zijn Merlot, Sangiovese, Cabernet Franc, Pinot Mero en Malvasia Nera. Er worden gemiddeld 300.000 flessen per jaar geproduceerd, zowel Chianti Classico en IGT-wijnen. In totaal komen er twaalf verschillende wijnen op de markt. De belangrijkste Chianti Classico wijnen zijn Ama, Montebuoni en Castello di Ama Riserva. De belangrijkste IGT-wijnen zijn Haiku, L’apparita en Il Chiuso. Daarnaast produceert het wijnhuis ook een Vin Santo, de beroemde Toscaanse zoete wijn.

De druiventrossen worden meerdere malen streng geselecteerd. Na een schilinweking van een aantal dagen worden de druiven vergist in roestvrijstalen tanks. De rode wijnen rijpen daarna in eikenhouten vaten, waarvan de duur varieert per jaar en per cuvée. De wijnen kenmerken zich als complexe en elegante wijnen met een kruidige afdronk. Daarnaast zijn alle wijnen gastronomisch breed inzetbaar.

In 2005 is het wijnhuis uitgeroepen tot Winery of the Year door Gambero Rosso. Dit is niet voor niks, want de wijnen van Castello di Ama zijn van hoge kwaliteit. De beste jaargangen zijn: 1985, 1997, 1999, 2001, 2004, 2006, 2007, 2010, 2013, 2015 en 2016.

Lees meer
Castello di Ama
Aan favorieten toegevoegd