De beste Bordeaux wijnen

Vrijwel nergens ter wereld worden zulke delicate wijnen gemaakt als in de regio Bordeaux. Het karakter en de finesse van de beste Bordeaux wijnen in uniek. Overal ter wereld wordt Bordeaux als een voorbeeld gezien, gebruik makend van de druivensoorten cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc. En zelfs de witte wijnen behoren tot de beste ter wereld, wijnen die worden gemaakt van sauvignon blanc en semillion. Zowel zoet als droog zijn deze wijnen toonaangevend.

Naast hun complexiteit en kracht zijn Bordeaux wijnen vooral bekend vanwege hun elegantie, hun terroir en stijl: een smaakprofiel die uniek in de wereld is en typerend voor iedere regio binnen de Bordeaux. Dat iedere regio zo zijn specifieke kenmerken en stijl heeft, heeft te maken met de terroir, de grondgesteldheid in combinatie met de ligging van de wijngaarden en het klimaat. Wijnmakers maken ten volle gebruik van deze combinatie. Dat tesamen met de eeuwenlange kennis en ervaring zorgt ervoor dat iedere Bordeaux anders en uniek is. Waar in bijvoorbeeld Napa Valley in een groot gebied diverse rode wijnen sterk op elkaar kunnen lijken, kan het smaakprofiel van twee Bordeauxwijnen die slechts enkele honderden meters van elkaar liggen, enorm verschillen.

Bordeaux kenmerken zich door hun lange houdbaarheid. De beste wijnen uit Bordeaux zijn pas na 10 jaar of meer op dronk en kunnen in veel gevallen na 30 jaar of langer nog steeds met veel plezier gedronken worden. Ze ontwikkelen dan een smaak die alleen door decennialange rijping kan worden gerealiseerd. Voorbeelden van dit soort wijnen zijn te over. Bij Best of Wines worden deze wijnen wekelijks gedronken, een mooi voorbeeld van een Bordeaux wijn die na lange rijping een unieke smaak ontwikkelde is de Chateau Lafite Rothschild 1870.

De Bordeaux classificatie van 1855

In 1855 werden de beste Bordeaux wijnen geklassificeerd. De zogenaamde First Growths werden beschouwd als de beste wijnen.

First-Growths / Premières Crus

Château Lafite Rothschild Pauillac
Château Latour Pauillac
Château Margaux Margaux
Château Haut-Brion Pessac, Graves (since 1986, Pessac-Léognan)
Chateau Mouton Rothschild (sinds 1973, daarvoor een second growth)

Second-Growths / Deuxièmes Crus
Château Rausan-Ségla (Rauzan-Ségla) Margaux
Château Rauzan-Gassies Margaux
Château Léoville Las Cases St.-Julien
Château Léoville Poyferré St.-Julien
Château Léoville Barton St.-Julien
Château Durfort-Vivens Margaux
Château Gruaud-Larose St.-Julien
Château Lascombes Margaux
Château Brane-Cantenac Cantenac-Margaux (Margaux)
Château Pichon-Longueville Baron Pauillac
Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande (Pichon Longueville Lalande) Pauillac
Château Ducru-Beaucaillou St.-Julien
Château Cos-d'Estournel St.-Estèphe
Château Montrose St.-Estèphe

Third-Growths / Troisièmes Crus
Château Kirwan Cantenac-Margaux (Margaux)
Château d'Issan Cantenac-Margaux (Margaux)
Château Lagrange St.-Julien
Château Langoa Barton St.-Julien
Château Giscours Labarde-Margaux (Margaux)
Château Malescot-St.-Exupéry Margaux
Château Cantenac-Brown Cantenac-Margaux (Margaux)
Château Boyd-Cantenac Margaux
Château Palmer Cantenac-Margaux (Margaux)
Château La Lagune Ludon (Haut-Médoc)
Château Desmirail Margaux
Château Calon-Ségur St.-Estèphe
Château Ferrière Margaux
Château Marquis-d'Alesme-Becker Margaux

Fourth-Growths / Quatrièmes Crus
Château St.-Pierre St.-Julien
Château Talbot St.-Julien
Château Branaire-Ducru St.-Julien
Château Duhart-Milon Rothschild Pauillac
Château Pouget Cantenac-Margaux (Margaux)
Château La Tour Carnet St.-Laurent (Haut-Médoc)
Château Lafon-Rochet St.-Estèphe
Château Beychevelle St.-Julien
Château Prieuré-Lichine Cantenac-Margaux (Margaux)
Château Marquis de Terme Margaux

Fifth-Growths / Cinquièmes Crus
Château Pontet-Canet Pauillac
Château Batailley Pauillac
Château Haut-Batailley Pauillac
Château Grand-Puy-Lacoste Pauillac
Château Grand-Puy-Ducasse Pauillac
Château Lynch Bages Pauillac
Château Lynch-Moussas Pauillac
Château Dauzac Labarde (Margaux)
Château Mouton-Baronne-Philippe (Château d'Armailhac after 1989) Pauillac
Château du Tertre Arsac (Margaux)
Château Haut-Bages Libéral Pauillac
Château Pédesclaux Pauillac
Château Belgrave St.-Laurent (Haut-Médoc)
Château Camensac (Château de Camensac) St.-Laurent (Haut-Médoc)
Château Cos Labory St.-Estèphe
Château Clerc Milon Pauillac
Château Croizet-Bages Pauillac
Château Cantemerle Macau (Haut-Médoc)

Sindsdien is deze indeling niet meer veranderd wat natuurlijk bijzonder is, aangezien er zeer veel veranderd is. Sommige fifth growths zouden bijvoorbeeld moeiteloos een second growth kunnen zijn, als naar prijs en populariteit wordt gekeken en vice versa.

Bovenstaande indeling bestaat uitsluitend uit wijnen uit de linkeroever van de Bordeaux. De linkeroever van de Gironde. Dit zijn de gebieden met de appelations Pauillac, St. Julien, St. Estephe, Margaux, Graves, Haut Medoc. Maar de Bordeaux bestaat uit twee grote en belangrijke gebieden. Want naast de linkeroever is er ook de rechteroever met de beroemde appelations en streken St. Emillion en Pomerol.

Het verschil tussen de linker- en rechteroever is vooral de terroir en de gebruikte druivensoorten. Op de linkeroever wordt meer Cabernet Sauvignon gebruikt, op de rechteroever meer Merlot.

De Bordeaux classificatie van St. Emillion

Ook op de rechteroever kent men een kwalificatie (die overigens wel kan wijzigen).

Premiers Grands Crus Classés A
Château Angelus (A)
Château Ausone (A)
Château Cheval Blanc (A)
Château Pavie (A)

Premiers Grands Crus Classés B
Château Beausejour Duffau-Lagarrosse
Château Beau-Sejour Becot
Château Belair-Monange
Château Canon
Château Canon La Gaffeliere
Château Figeac
Clos Fourtet
Château La Gaffeliere
Château Larcis Ducasse
La Mondotte
Château Pavie Macquin
Château Troplong Mondot
Château Trotte Vieille
Valandraud

Grands Crus Classés (enkele voorbeelden)
Château L’Arrosee
Château Barde Haut
Château Bellefont-Belcier
Château Bellevue
Château Couvent des Jacobins
Château La Dominique
Château Faugeres
Château de Ferrand
Château Fleur Cardinale
Château Fombrauge
Château Fonplegade
Château Fonroque
Château Grand Mayne
Clos des Jacobins
Château Monbousquet
Château Pavie Decesse
Château Quinault L’Enclos
Château Soutard
Château Tertre Daugay
Château La Tour Figeac
Château Yon-Figeac

Opvallend is dat er geen kwalificatie is voor Pomerol. Wat de misschien wel grootste ster en beste van de Bordeaux ontbreekt: Chateau Petrus.

De druivensoorten van Bordeaux

De meeste gebruikte druiven in de Bordeaux voor rode wijnen zijn de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Voor witte wijnen is dat de Sauvignon Blanc.

Cabernet sauvignon

De linkeroever van Bordeaux (bijv. St. Estephe, Pauillac, St. Julien, Margaux, Graves) is het terrein van de Cabernet Sauvignon druif. 's Werelds beste Cabernet Sauvignon wijnen komen van de linkeroever, zoals Chateau Mouton Rothschild, Chateau Margaux, Chateau Haut Brion, Chateau Latour en Chateau lafite Rothschild. Deze wijnen worden opgevoed in houten (eiken) vaten voordat ze gebotteld worden.

Smaak
Zwart fruit (cassis). En warme tonen (tabak en chocolade) of kruiden. Wanneer cabernet sauvignon niet volledig rijp wordt geoogst, zijn er tonen van groene paprika merkbaar.

Wist je dat...
In Bordeaux zijn er geen cépage Cabernet Sauvignon wijnen, de wijnen worden altijd geblend met andere druiven zoals Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec. De sterkte van de Cabernet Sauvignon druif combineert goed met de zachtheid en rondheid van bijv. Merlot en typische aroma's van andere variëteiten.

Merlot

De rechteroever van Bordeaux (bijv. St. Emillion, Pomerol) wordt gedomineerd door de Merlot druif. Merlot is zacht en kan de wijnen complexer maken. Op de rechteroever wordt het gecombineerd met Cabernet Franc. Er zijn (bijna) geen cépage merlot wijnen in de rechteroever Bordeaux.

Smaak
Zwart fruit en gedroogd fruit (pruim, vijg). Kruiden, dierlijke en aardse elementen ontstaan.

Wist je dat...
Merlot op de rechteroever geeft zachte en krachtige wijnen. De meeste merlotwijnen kunnen zeer goed worden bewaard en kunnen tientallen jaren rijpen. Waar cabernet sauvignon staat voor boersheid en kracht, staat merlot voor zachtheid en elegantie.

Sauvignon blanc

In koudere klimaten geeft Sauvignon blanc frisse en citrus-achtige wijnen. In warmere klimaten zoals Bordeaux zijn de aroma's totaal anders: warm en tropisch. De bekendste Sauvignon Blanc witte wijnen komen uit Bordeaux: Chateau Haut Brion Blanc, Smith Haut Lafite en Pape Clement bijvoorbeeld. Maar ook de beroemdste zoete wijnen zijn vaak Sauvignon Blanc gebaseerd, zoals bijvoorbeeld Chateau D'Yquem, Chateau Rieussec.

Smaak
Voornamelijk tropische fruitelementen.

Wist je dat...
Bordeaux staat bekend om zijn zoete witte wijnen. Maar er komen steeds meer Sauvignon Blanc witte droge wijnen op de markt.

De beste wijnen van Bordeaux

De beste Bordeauxwijnen kunnen in zowel in de kwalificatie van de linkeroever als de rechteroever wijnen worden gevolgd, alhoewel hier natuurlijk over valt te twisten.

Op de linkeroever zijn de beste wijnen de premier cru wijnen Chateau Margaux, Chateau Latour, Chateau Mouton Rothschild, Chateau Lafite Rothschild en Chateau Haut Brion.
Op de rechteroever zijn de beste wijnen in de St. Emillion de Premiers Grands Crus Classés A wijnen Château Angelus, Château Ausone, Château Cheval Blanc en Château Pavie. En in de Pomerol zijn dat Chateau Petrus en Chateau Le Pin.

De dessertwijnen van Bordeaux : Sauternes

Bordeaux is niet alleen wereldberoemd om zijn beste rode en witte wijnen. Ook de zoete witte wijnen kunnen gerekend worden tot de allerbeste van de wereld.

De regio Sauternes en Barsac leveren deze prachtige wijnen die zonder probleem 50 jaar of ouder kunnen worden zonder kwaliteitsverlies. De druiven worden laat geoogst nadat ze zijn aangetast door Botrytis, edele rotting. Het oogstvolume is laag, het suikergehalte hoog en de concentratie enorm. De prijs-kwaliteitsverhouding van deze wijnen is vaak fantastisch.

Bekende Sauternes zijn ondere de wijnen van Château d’Yquem, Château Climens en Château Rieussec.

Top Wijnen in Bordeaux

Winespect. - J. Suckling 100
Chateau Haut Brion
Chateau Haut Brion - Chateau Haut Brion 2019

Chateau Haut Brion

2019
€ 599,00 (excl. BTW) € 724,79 (in. BTW) lees meer
Winespect. - J. Suckling 100
Chateau Haut Brion
Chateau Haut Brion - Chateau Haut Brion 2019

Chateau Haut Brion

2019
(Magnum)
€ 1.295,00 (excl. BTW) € 1.566,95 (in. BTW) lees meer
Parker 100
Chateau Cheval Blanc
Chateau Cheval Blanc - Chateau Cheval Blanc 2009

Chateau Cheval Blanc

2009
€ 995,00 (excl. BTW) € 1.203,95 (in. BTW) lees meer
Winespect. - J. Suckling 99
Chateau D'Yquem
Chateau D'Yquem - Chateau D'Yquem 2016

Chateau D'Yquem

2016
(Half bottle)
€ 192,00 (excl. BTW) € 232,32 (in. BTW) lees meer
Winespect. - J. Suckling 99
Chateau D'Yquem
Chateau D'Yquem - Chateau D'Yquem 2016

Chateau D'Yquem

2016
€ 355,00 (excl. BTW) € 429,55 (in. BTW) lees meer
Parker 100
Chateau Lafleur
Chateau Lafleur - Chateau Lafleur 2019

Chateau Lafleur

2019
€ 5.195,00 (excl. BTW) € 6.285,95 (in. BTW) lees meer
Parker 98
Chateau Le Pin
Chateau Le Pin - Chateau Le Pin 1990

Chateau Le Pin

1990
€ 4.295,00 (excl. BTW) € 5.196,95 (in. BTW) lees meer
Parker 98
Chateau Le Pin
Chateau Le Pin - Chateau Le Pin 1990

Chateau Le Pin

1990
€ 4.495,00 (excl. BTW) € 5.438,95 (in. BTW) lees meer
Parker 99
Chateau Le Pin
Chateau Le Pin - Chateau Le Pin 2015

Chateau Le Pin

2015
€ 3.670,00 (excl. BTW) € 4.440,70 (in. BTW) lees meer
Winespect. - J. Suckling 100
Chateau Petrus
Chateau Petrus - Chateau Petrus 2005

Chateau Petrus

2005
€ 4.695,00 (excl. BTW) € 5.680,95 (in. BTW) lees meer
Winespect. - J. Suckling 98
Chateau D'Yquem
Chateau D'Yquem - Chateau D'Yquem 2007

Chateau D'Yquem

2007
€ 389,00 (excl. BTW) € 470,69 (in. BTW) lees meer
Parker 99
Chateau Lafite Rothschild
Chateau Lafite Rothschild - Chateau Lafite Rothschild 2009

Chateau Lafite Rothschild

2009
€ 995,00 (excl. BTW) € 1.203,95 (in. BTW) lees meer
Parker 96
Chateau Lafite Rothschild
Chateau Lafite Rothschild - Chateau Lafite Rothschild 2015

Chateau Lafite Rothschild

2015
(Half bottle)
€ 365,00 (excl. BTW) € 441,65 (in. BTW) lees meer
Parker 99
Chateau Lafleur
Chateau Lafleur - Chateau Lafleur 2016

Chateau Lafleur

2016
€ 8.995,00 (excl. BTW) € 10.883,95 (in. BTW) lees meer
Parker 100
Chateau Latour
Chateau Latour - Chateau Latour 2010

Chateau Latour

2010
€ 1.425,00 (excl. BTW) € 1.724,25 (in. BTW) lees meer
Winespect. - J. Suckling 100
Chateau Le Pin
Chateau Le Pin - Chateau Le Pin 2016

Chateau Le Pin

2016
(Magnum)
€ 8.195,00 (excl. BTW) € 9.915,95 (in. BTW) lees meer
Parker 99
Chateau Le Pin
Chateau Le Pin - Chateau Le Pin 2018

Chateau Le Pin

2018
(Magnum)
€ 7.995,00 (excl. BTW) € 9.673,95 (in. BTW) lees meer
Parker 97
Chateau Le Pin
Chateau Le Pin - Chateau Le Pin  2019

Chateau Le Pin

2019
(Magnum)
€ 8.495,00 (excl. BTW) € 10.278,95 (in. BTW) lees meer
Parker 99
Chateau Leoville Las Cases
Chateau Leoville Las Cases - Chateau Leoville Las Cases 2018

Chateau Leoville Las Cases

2018
€ 254,00 (excl. BTW) € 307,34 (in. BTW) lees meer
Parker 100
Chateau Montrose
Chateau Montrose - Chateau Montrose 2009

Chateau Montrose

2009
€ 279,00 (excl. BTW) € 337,59 (in. BTW) lees meer
Winespect. - J. Suckling 100
Chateau Mouton Rothschild
Chateau Mouton Rothschild - Chateau Mouton Rothschild 2020

Chateau Mouton Rothschild

2020
€ 649,00 (excl. BTW) € 785,29 (in. BTW) lees meer
Parker 98
Chateau Pontet Canet
Chateau Pontet Canet - Chateau Pontet Canet 2016

Chateau Pontet Canet

2016
€ 154,95 (excl. BTW) € 187,49 (in. BTW) lees meer
Winespect. - J. Suckling 100
Chateau Rieussec
Chateau Rieussec - Chateau Rieussec 2001

Chateau Rieussec

2001
(Half bottle)
€ 59,00 (excl. BTW) € 71,39 (in. BTW) lees meer
Winespect. - J. Suckling 100
Chateau Trotanoy
Chateau Trotanoy - Chateau Trotanoy 2018

Chateau Trotanoy

2018
€ 259,00 (excl. BTW) € 313,39 (in. BTW) lees meer
Bordeaux
Aan favorieten toegevoegd