Wijnen van La Fiorita

La Fiorita

In het prachtige landschap van zuidelijk Toscane, in de heuvels van Montalcino vinden we het wijnhuis La Fiorita. La Fiorita is in de jaren ’90 opgericht en is sindsdien een begrip in de regio. Het wijnhuis heeft totaal negen hectare in productie. Die hectares zijn verdeeld over vier percelen: Poggio al Sole, Pian Bossolino, La Fiorita en Giardinello. Elke wijngaard heeft een uniek karakter met zijn eigen typerende kenmerken.

In 2011 komt Natalie Oliveros bij het bedrijf en voegt zich bij het team van wijnmaker Roberto Cipresso. Tegenwoordig is Natalie eigenaar van het gehele domein. Onder haar bewind heeft het wijnhuis een biologisch certificaat weten te behalen. De diversiteit van de bodems, de hoogtes en het unieke klimaat zorgen voor de ultieme omstandigheden voor de sangiovese druif. De wijngaarden zijn op traditionele wijze ingericht met zo’n 7.000 wijnstokken per hectare.

De wijnen worden op maximaal 25C vergist om de primaire fruitaroma’s goed te behouden. De fermentatie duurt gemiddeld 14 tot 20 dagen. Na de vergisting rust de wijn in houten vaten van Slavonisch of Frans eiken. Deze eerste rijpingsperiode duurt 24 tot 30 maanden. Na de houtrijping rijpt de wijn nog enkele maanden in cementen vaten. La Fiorita produceert drie verschillende Brunello’s en één Rosso di Montalcino. Ook brengt het wijnhuis een rosé uit. De Brunello di Montalinco Riserva komt pas na zes jaar op de markt. Gedurende die periode worden de wijnen in een speciale privé kelder bewaard. De wijnen van La Fiorita zijn krachtig, zeer mooi in balans en hebben een lang bewaarpotentieel.

De beste jaargangen van La Fiorita van de afgelopen twee decennia zijn: 2001, 2004, 2006, 2007, 2010, 2013, 2015, 2016.

Lees meer
La Fiorita
Aan favorieten toegevoegd