Piemonte is een heuvelachtig gebied met vlagen mist, bossen waar truffels gevonden worden en afgewisseld met rustieke dorpjes. Net als een goede Barolo. Enkele van de beste wijnen uit Italië worden hier gemaakt.
Piemonte grenst in het noorden aan Zwitserland en in het westen aan Frankrijk. Zoals de naam al zegt ligt het aan de voet van de bergen in de Alpen. Het kent een continentaal winterklimaat, zodat het kouder is dan bijvoorbeeld Bordeaux, terwijl het op dezelfde geografische hoogte ligt. Het regent er ook minder.
De beste wijnen uit de Piemonte worden gemaakt van de Nebbiolo druif maar de Barbera druif wordt het meest geplant. Ook de Barbera druif levert verrassend goede wijnen. Daarbij is de Dolcetta een veel gebruikte druif en wordt er een bruisende wijn gemaakt, de Asti Spumante, van de Muscat druif.
Nebbiolo is een van de oudste druivensoorten van Italië. Het ontleedt zijn naam aan het Italiaanse woord Nebbia, dat mist betekent en een typisch verschijnsel is in Piemonte. De druif houdt van warmte en heeft dat ook nodig. De kleur is lichter, meer richting Pinot Noir en de tannines en het alcohol percentage kunnen hoog zijn. Ook is de zuurgraad hoger dan gemiddeld.
Smaak
Nebbiolo valt vooral op door zijn bouquet. Het is complex, sterk aromatisch met naast mooi rood en zwart fruit ook vele florale elementen (roos, violet). Ook typisch zijn de niet fruit en bloemgerelateerde elementen als potlood, teer, rook, aarde.
Beroemde wijndomeinen in de Piemonte zijn onder anderen: Aldo Conterno, Gaja, Paolo Scavino, Giacomo Conterno, Domenico Clerico, Roberto Voerzio.