Wijnen van Quintarelli

Quintarelli

Dit is een legendarisch domein dat in 1924 gesticht werd in Negrar (Veneto) in Italië. Giuseppe (Bepi) Quintarelli, "Il Maestro del Veneto", werd DE referentie voor de "Amarone" en werd gezien als de beste producent van Amarone aller tijden. Hij leidde het bedrijf van 1954 tot zijn dood in 2012, toen hij bezweek onder de ziekte van Parkinson.


Hij was een zeer traditioneel wijnmaker, gekend om zijn complexe wijnen die tot 8 jaren rijpten in grote vaten van Slavonisch eikenhout. Tegenwoordig wordt het familiebedrijf geleid door zijn nakomelingen: dochter Fiorenza samen met haar echtgenoot Giampaolo Grigoli en hun kinderen Francesco en Lorenzo. De andere bekende Amarone-producent, Romano dal For, werd Giuseppe's pupil.

Hedendaags worden verscheidene wijnen geproduceerd op zijn domein, dat ongeveer 11 hectare meet. De "Valpolicella Classico Superiore" wordt gemaakt van Corvina, Corvinone en Rondinella druiven, met een klein percentage aan Cabernet Sauvignon, Croatina, Sangiovese en een paar andere soorten. Vijftig percent van de druiven wordt direct na de oogst geperst terwijl de andere vijftig percent gedroogd worden voor twee maanden. Direct na de fermentatie wordt de wijn voor 7 jaar bewaard in grote eikenhouten vaten.


De "Amarone della Valpolicella Classico" wordt ook gemaakt uit de bovenstaande druifsoorten, maar deze worden allemaal gedroogd. De wijn rijpt vervolgens voor minstens zeven jaar in grote Slavonisch eikenhouten vaten en het alcoholfermentatieproces gaat door tijdens dat rijpproces, wat resulteert in een droge wijn met een alcoholpercentage van minstens 15%. Amarone wordt enkel gemaakt in uitzonderlijke jaren. De "Amarone della Valpolicella Classico Riserva" is zelfs nog zeldzamer en komt voor uit een persoonlijk selectie van vaten door de familie.


Verder is er nog de "Recioto della Valpolicella Classico", een zoete wijn die decennialang kan worden bewaard; de "Alzero Cabernet", gemaakt van gedroogde Cabernet Sauvignon-, Cabernet Franc- en Merlot-druiven; de "Rosso del Bepi" en de witte "Bianco Secco" en de "Amabile del Cere". Stuk voor stuk zijn het echte meesterwerken en ijkpunten voor de Veneto-regio.

Lees meer
Quintarelli

Wijnen van van Quintarelli

Amabile del Cere  |   |  Primofiore  |   |  Rosso del Bepi
Aan favorieten toegevoegd