De beste wijnen uit Toscane

Er zijn maar enkele plekken in de wereld die zulke fenomenale vergezichten hebben als Toscane. De golvende heuvels met cypressen, olijfbomen en eindeloze wijngaarden zijn van een schoonheid en romantiek die je eeuwig bijblijven. De eeuwenoude dorpjes, de overblijfselen van het Romeinse en Etruskische tijdperk maken het beeld meer dan compleet.

Toscane is het land van Chianti en Brunello, beide wijnen worden gemaakt van de typsiche Toscaanse druif Sangiovese. Het gebied vergaarde de laatste decennia vooral roem doordat enkele wijnen tot de beste wijnen van de wereld werden gerekend: de zogenaamde Super Tuscans. Het was het resultaat van het experimenteren met typische Bordeaux druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Met name Ornellaia (Bordeaux blend), Sassicaia (cabernet sauvignon, sinds 1968) en Masseto (merlot) vergaarden wereldfaam. Sinds de markt dit oppikte in de jaren 2000-2020 zijn hun prijzen enorm prijzen.

De Sangiovese druif is de bekendste en meest wijd verbreide druivensoort van Italië. De druif heft tijd nodig om te rijpen, waardoor het veel warmte nodig heeft. Met name in Toscane worden zeer goede resultaten gehaald met deze druivensoort. Brunello’s en Chianti’s worden allemaal gemaakt van de Sangiovese druif. Met name de Super Tuscans en de Reserva wijn uit deze regio zijn hier uitstekende voorbeelden van en laten zien dat deze wijnen zeer goed kunnen rijpen en ook na vele decennia iedere wijnliefhebber kunnen blijven verbazen.

Smaak
Sangiovese staat voor een hoge zuurgraad en wat dichtere tannines. Het alcohol percentage is gemiddeld en de wijnen rijpen zeer goed op eiken houten vaten. Sangiovese is vaak ook goed te herkennen aan een wat aards karakter. Het fruit is zowel rood als zwart: kersen, blauwe bessen, zwarte bessen. Ook zijn er duidelijke florale elementen te herkennen.

Bekende producenten uit Toscane

Bekende en beroemde wijnhuizen in de Toscane zijn onder anderen: Antinori (Tignanello, Solaia), Biondi Santi, Le Macchiole, Luce, Petrolo, Poggio di Sotto, Ornellaia, Soldera, Sassicaia, Masseto.

Toscane