Wijnen van Castello di Fonterutoli

Castello di Fonterutoli

De wijngaarden van Castello di Fonterutoli zijn gelegen in de Toscaanse regio Chianti, zo’n 5 kilometer ten zuiden van Castellina. De hoogte van de percelen varieert van 200 tot 550 meter. Dit zorgt niet alleen voor gunstige omstandigheden, maar ook voor een fenomenaal uitzicht over de stad Siena.

Castello di Fonterutoli is eigendom van de familie Mazzei, die meerdere Italiaanse wijnhuizen in handen heeft. Castello di Fonterutoli is onderdeel geworden van de familie in 1435, toen kleindochter Madonna Smeralda Mazzei met Piero di Agnolo da Fonterutoli trouwde. Sindsdien hebben al 24 generaties aan het roer gestaan van dit schitterende wijnhuis.

Naast dat Siepi de naam van hun bekendste wijn is, is het ook de naam van één van de beste wijngaarden van Castello di Fonterutoli. Deze wijngaard heeft een zuidelijke oriëntatie en bevindt zich op een hoogte van 250 tot 330 meter. In de wijngaard staan Sangiovese, Merlot en een klein deel Cabernet Sauvignon aangeplant. De grond wordt gekenmerkt door de beroemde Alberese en Galestro bodems. Deze bodems bestaan uit een combinatie van mergel met kalk of leisteen. Men zegt dan ook dat dit dé bodem is voor Sangiovese. De Mazzei familie was begin jaren ’80 erg vooruitstrevend met het aanplanten van Merlot. Zij zagen toen al dat Merlot een uitstekende aanvulling is op Sangiovese.

Siepi IGT is een blend van 50% Sangiovese en 50% Merlot. De leeftijd van de wijnstokken varieert van 20 tot 33 jaar. Zowel de Merlot als de Sangiovese worden met de hand geplukt. De Merlot wordt halverwege augustus binnengehaald en de Sangiovese volgt een maand later. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks. De wijn wordt vervolgens voor 18 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten van 225 liter, waarvan 70% nieuw hout is. Omdat Siepi niet uit minimaal 75% Sangiovese bestaat, valt de wijn niet onder de categorie Chianti DOCG, maar wordt de wijn geclassificeerd als Toscana IGT.

De ligging van de wijngaard, de leeftijd van de wijnstokken, de unieke bodem en de ideale blend zorgen voor een zeer complexe wijn waarbij elegantie en kracht mooi samenkomen. Daarnaast heeft Siepi een bewaarpotentieel van meer dan 20 jaar. Kortom, een erg bijzondere wijn.

Lees meer
Castello di Fonterutoli
Aan favorieten toegevoegd