Wijnen van Zyme

Zyme

Zýmē, een wijnhuis opgericht door Celestino Gaspari in 1999, ontleent zijn naam aan het Griekse woord voor "gist". Dit is een fundamenteel element in het proces van wijnmaken. Ook dient het als een symbool van natuurlijkheid en transformatie, twee waarden die Gaspari dierbaar zijn. Het bedrijfslogo, een wijnblad met een vijfhoek, vertegenwoordigt de vijf belangrijkste elementen van wijnproductie: mens, wijnstok, aarde, zon en water.

Zýmē streeft ernaar een harmonieuze relatie tot stand te brengen tussen mens en natuur, waarbij een perfect habitat wordt gecreëerd voor symbiose. Gaspari stelt zich een nieuwe rol van de mensheid op aarde voor, waarin mensen optreden als hoeders van het land, het beschermen en vernieuwen. Om dit te bereiken, hanteert Zýmē ecologische en duurzame teeltpraktijken en benadrukt het de invloed op het eindproduct.  Met name legt hij de focus op het begrijpen van de productieprocessen en het respecteren van het tijdschema van de natuur.

De benadering van het bedrijf ten opzichte van wijnbereiding combineert traditie en innovatie. Gaspari respecteert en zorgt voor de historische wijnen van Valpolicella, terwijl hij ook experimenteert met nieuwe druiven om het gebied te vernieuwen. Met 30 hectare wijngaarden verspreid over verschillende regio's in Veneto, waaronder Valpolicella, Verona en Vicenza, omarmt Zýmē de diversiteit van de bodem en microklimaten om de rijkdom van het terroir weer te geven. Het bedrijf teelt druivenranken en olijfgaarden op verschillende grondsoorten, sommige in het bezit van de familie zelf, andere aangekocht of verkregen uit samenwerkingen. Deze brede waaier van teeltgebieden voegt rijkdom en complexiteit toe aan de wijnen van Zýmē, waardoor ze de veelzijdige kant van het merk kunnen tonen.

De wijnmakerij zelf is een getuigenis van de harmonie tussen natuur en cultuur. De kelder is ontworpen in een kalksteengroeve die teruggaat tot 1400 na Christus, als symbool van de synergie tussen natuur en geschiedenis. Het project houdt rekening met de kenmerken van de groeve en voldoet aan de productiebehoeften voor wijnopslag en rijping. De afwezigheid van zonlicht en thermische stabiliteit in de kelder garandeert de authenticiteit van de wijn. De buitenkant van de kelder weerspiegelt de omgeving van de groeve, met steenbekleding. De vorm van de kelder, wanneer van bovenaf bekeken, lijkt op de pentagonvorm van een wijnblad, als echo van het logo van Zýmē. Bovendien versmelt de architectuur van de kelder met het natuurlijke landschap, met hangende tuinen en een golvend profiel dat past bij het heuvelachtige amfitheater van Via Cà del Pipa.

Al met al belichaamt Zýmē een filosofie van balans en harmonie, waarbij ecologische duurzaamheid en respect voor de natuur van het grootste belang zijn. De visie van Gaspari voor Zýmē is niet alleen om uitzonderlijke wijnen te produceren, maar ook om een vernieuwde relatie tussen mens en natuur te bevorderen. Met zijn combinatie van traditie en innovatie blijft Zýmē grenzen verleggen in de wijnbouw, waarbij de diverse terroirs van Veneto worden belicht en een voorproefje wordt geboden van de symbiotische relatie tussen mens en natuur.

Lees meer
Zyme
Aan favorieten toegevoegd