Wijnen van Tenuta di Trinoro

Tenuta di Trinoro

De wijngaarden van Tenuta di Trinoro zijn te vinden in Toscane, op zo’n 30 kilometer ten zuiden van Montepulciano. In 1992 gaat Andrea Franchetti zijn droom achterna en richt hij het wijnhuis op. Het landgoed omvat 200 hectare en ligt vlak bij de grens van de provincies Umbrië en Lazio. In de eerste jaren krijgt hij ook advies van zijn vrienden Peter Sisseck (Pingus) en Jean-Luc Thunevin (Chateau Valandraud).

De wijngaarden hebben een hoge plantdicht dichtheid. Er staan wel 10.000 wijnstokken per hectare aangeplant. De gaarden liggen op een hoogte tussen de 450 en 600 meter boven zeeniveau. De bodem bestaat uit kalkhoudende klei, wat onder andere een geschikte bodem is voor cabernet sauvignon en cabernet franc. Er wordt ook veel gewerkt met merlot en petit verdot. De opbrengsten per hectare worden bewust laag gehouden om ervoor te zorgen dat de druiven die blijven hangen goed kunnen rijpen.

De wijnen worden op een natuurlijke wijze geproduceerd; geen filtering, veganistische klaring en zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke gisten. De vergisting komt op gang in tanks van roestvrijstaal. Vervolgens wordt een deel van het sap op Frans eiken gerijpt. De rijpingsperiode duurt gemiddeld 11 maanden. De wijnen zijn voornamelijk blends, maar hij maakt ook enkele monocépages. Zoals bijvoorbeeld de Palazzi cuvée van 100% merlot. Omdat er niet wordt voldaan aan de voorschriften van Chianti, worden de wijnen geclassificeerd als IGT, het gaat hier dus om Super Tuscan wijnen.

In 2002 beschreef Jancis Robinson Andrea en zijn wijnhuis als volgt: “Andrea Franchetti doesn’t have to prove anything anymore. He is the Yves Saint Laurent of Tuscan viticulture”. Dat zegt denk ik wel genoeg!

Lees meer
Tenuta di Trinoro

Wijnen van van Tenuta di Trinoro

Campo di Magnacosta  |  Palazzi IGT