Wijnen van Prunotto

Prunotto

Ai Vini della Langhe; een wijncoöperatie uit 1904. Deze coöperatie is in het stadhuis van Serralunga opgericht met als getuigen de toen nog jeugdige Alfredo Prunotto. Helaas komt het bedrijf in zwaar weer terecht door economische onzekerheid en de Eerste Wereldoorlog. Dit leidt helaas tot grote financiële problemen en zit er eigenlijk niks anders op dan het bedrijf failliet te laten verklaren. Totdat Alfredo Prunotto een vrouw ontmoet, daarmee trouwt en zij samen coöperatie Ai Vini della Langhe overnemen. Het bedrijf wordt omgedoopt tot Prunotto. Al snel wordt het wijnhuis wereldberoemd en behoren hun Barbaresco en Barolo tot de top van Italië.

De wijnmakerij ligt ten zuidwesten van de stad Alba en is in 1972 gerealiseerd naar het ontwerp van architect Ugo della Piana. In 1989 wordt het domein overgenomen door de Antinori familie. De dochter van Piero Antinori gaat hier de uitdaging aan en focust zich volledig op waar het allemaal begint, de wijngaarden. De belangrijkste zijn Bussia, Occhetti, Costamiòle en Bansella. Het eigendom wordt door de jaren heen uitgebreid tot 65 hectare. Moderne technieken en apparatuur worden gecombineerd met oude tradities.

Voorheen werd er gewerkt met vaten van cement, maar die zijn inmiddels vervangen voor roestvrijstalen tanks. Deze nieuwe tanks hebben een ander formaat, wat het schilcontact ten goede komt. Ook de oude foudres van 100 hectoliter uit 1970 zijn ingewisseld. De kelder is nu gevuld met grote vaten van Frans en Slavonisch eiken in verschillende formaten, variërend van 27 tot 77 hectoliter. Door deze aanpassingen komt het terroir van elke individuele wijngaard beter tot uiting. De wijnen zijn van hoge kwaliteit, complex en kenmerken zich door een lang bewaarpotentieel. De beste jaargangen zijn: 1996, 2006, 2010 en 2016.

Lees meer
Prunotto