Wijnen van Casanova di Neri

Casanova di Neri

Casanova di Neri is het uitkomen van een lang gekoesterde droom van Giovanni Neri. Hij droomde altijd al over het maken van zijn eigen rode wijn. In 1971 koopt hij het landgoed Podere Casanova in de Italiaanse gemeente Montalcino en verandert de naam in Casanova di Neri. Op het landgoed waren enkele wijnstokken met sangiovese te vinden, maar die waren toe aan vervanging. Zo begint het avontuur van herstel en uitbreiding van Casanova di Neri.

Het wijngaardareaal heeft tegenwoordig een totale oppervlakte van 63 hectare. Deze hectares zijn verdeeld over zeven verschillende wijngaarden: Fiesole, Cerretalto, Collalli, Podemuovo, Pietradonuce, Giovanni Neri en Cetine. Elke wijngaard heeft zijn eigen unieke karakter door de diversiteit van de bodemstructuur, expositie en de leeftijd van de wijnstokken. Casanova di Neri werkt hoofzakelijk met sangiovese, maar ook cabernet sauvignon en een klein deel vermentino en grechetto worden gebruikt in de kelder. De wijngaarden liggen tussen de 200 en 450 meter boven zeeniveau. De hoogte zorgt voor een goed verschil in de dag- en nachttemperatuur. Door dit verschil weten de druiven hun zuurgraad goed te behouden.

Nadat de oogst met de hand is binnengehaald, worden de druiven ontsteeld. De vergisting komt op gang door uitsluitend natuurlijke gisten. De vergisting vindt plaats in temperatuur gecontroleerde vaten van roestvrijstaal. Aansluitend worden de wijnen opgevoed in houten vaten. De duur daarvan varieert per jaargang en per cuvée, maar over het algemeen ligt deze periode tussen de 37 en 43 maanden. Het vinificatieproces eindigt met nog eens 6 tot en met 24 maanden flesrijping voordat de wijnen de markt op worden gebracht. De productie is voornamelijk gericht op het produceren van Brunello di Montalcino DOCG. Het paradepaardje van het wijnhuis is de Brunello Cerretalto.

Giovanni Neri heeft met zijn Brunello Cerretalto van meerdere internationale wijnjournalisten 100 punten in ontvangst mogen nemen! De beste jaargangen van Casanova di Neri zijn: 1985, 1997, 1999, 2001, 2004, 2006, 2007, 2010, 2013, 2015 en 2016.

Lees meer
Casanova di Neri
Aan favorieten toegevoegd