Wijnen van Francesco Rinaldi

Francesco Rinaldi

Francesco Rinaldi is een van de grotere namen uit Piemonte in Noord-Italië. Dit wijnhuis gaat terug tot het jaar 1870. In dat jaar erft Francesco Rinaldi een huis met een bijbehorende wijngaard. Door de jaren heen wordt het wijnhuis steeds weer overgedragen aan nieuwe familieleden. Vandaag de dag wordt het wijnhuis gerund door de zussen Paola en Piera Rinaldi. Rinaldi verbouwt voornamelijk blauwe druivenrassen zoals nebbiolo, barbera en dolcetto.

De wijngaarden liggen verspreid over Barolo, La Morra en Castiglione Falletto, de drie belangrijkste dorpjes binnen het Barolo gebied. Sommige percelen zijn later aangekocht. De Rinaldi’s hebben twee Grand Cru Barolo wijngaarden in handen, namelijk de Brunate en Canubi. Op de Canubbi heuvel vinden we de perfecte groeiomstandigheden voor de nebbiolo druif; een zuidelijke expositie ten opzichte van de zon en in de bodem krijt vermengd met klei en zand. Deze bodemsamenstelling zorgt voor de juiste balans en complexiteit in de wijn.

In de kelders spelen de eeuwenoude tradities nog steeds een belangrijke rol. Lange schilinweking, vergisting in grote houten vaten (lokaal botti genoemd) en rijping op Slavonisch eiken worden nog altijd toegepast. Er worden in totaal twaalf verschillende wijnen geproduceerd, waarvan vier verschillende Barolo’s. De Barolo-wijnen rijpen gemiddeld drie jaar in botti voordat de wijn gebotteld wordt. Deze wijnen zijn bedoeld om te bewaren en worden beter met de tijd. Geduld is een schone zaak.

De wijnen zijn indrukwekkend, complex en hebben een prachtige structuur. De paradepaardjes van het wijnhuis zijn de al eerdergenoemde cru’s. Rinaldi’s Brunate en Cannubi zijn echte terroirwijnen en hebben beide hun eigen specifieke karakteristieken.

De wijnen van Francesco Rinaldi zijn niet alleen zeer geliefd onder wijnliefhebbers, maar ook bij James Suckling en Robert Parker scoren de wijnen hoog. Van de afgelopen twintig jaar zijn de beste jaren met afstand: 2006, 2010, 2013, 2015 en 2016.

Lees meer
Francesco Rinaldi

Wijnen van van Francesco Rinaldi

Barbaresco  |  Barolo


Aan favorieten toegevoegd