Wijnen van Petrolo

Petrolo

Petrolo is gelegen in de "Chianti Colli Aretini"-zone (Val d'Arno di Sopra), dicht bij de Chianti Classico-regio, tussen de steden Sienna en Arezzo. Het domein wordt al sinds de jaren 1940 beheerd door de Bazzocchi-Sanjust familie. De wijngaarden bestonden echter al in de vroege negentiende eeuw. Het domein bezit 31 hectare wijngaard met de typische aarde vol kiezels, een grond die vaak voorkomt in de Chianti-regio.

De druiven op de wijngaard krijgen erg veel zon. De wijngaarden liggen ze boven de 450 meter hoogte waardoor de druiven in staat zijn optimaal te rijpen. Petrolo produceert zeven verschillende wijnen, waaronder een zeer weelderige en zoete "Vin Santo".

De "Galatrona" is misschien wel hun meest bekende wijn, volledig gemaakt van Merlot-druiven, veelvuldig gelauwerd en de trots van Petrolo. De wijngaard voor deze wijn heet: Galatrona-Feriale en is in de jaren ’90 aangeplant in verschillende fases. De wijngaard bevindt zich op 300 meter boven zeeniveau en is rijk aan klei, leisteen en zandsteen. De klei houdt water goed vast wat essentieel is voor de Merlot druiven in de warme zomermaanden. De wijn Galatrona kwam het eerst op de markt in 1994 en er worden jaarlijks ongeveer 20.000 flessen van uitgebracht. James Suckling noemde de Galatrona in 2017 de tweede beste wijn van het jaar, in zijn jaarlijkse overzicht van de top 100 mooiste wijnen door hem geproefd.

Dan is er de "Campo Lusso", die sinds 2004 te proeven is en gemaakt is van Cabernet Sauvignon die 20 maanden gerijpt is in nieuwe Franse eikenhouten vaten. De oplage is met minder dan duizend flessen zeer beperkt. "Bòggina" is een wijn die drie varianten kent, waaronder een witte wijn.

  • "Bòggina A" (Bòggina Amfora) is een wijn, voor het eerst gelanceerd in 2011, die volledig van Sangiovese is gemaakt en gevinifieerd wordt in grote "terracotta amfora". Elk jaar worden hiervan slechts 1.500 flessen gebotteld.
  • "Bòggina B" (Bòggina Bianco) is een witte wijn die enkel van Trebbiano-druiven wordt gemaakt, gerijpt in Franse barriquen. De wijn is voor het eerst op de markt gekomen in 2014 en jaarlijks worden er maar 600 flessen (en magnums) van geproduceerd.
  • "Bòggina C" (Bòggina Classic) bestaat voor de volle 100 percent uit Sangiovese-druiven en wordt 16 tot 18 maanden gerijpt in Franse eikenhouten vaten. Het eerste productiejaar was 2006 alhoewel de wijnstokken al in 1947 waren geplant. De jaarlijkse oplage is 10.000 flessen.

"Bòggina", "Campo Lusso" en "Galatrona" zijn echte "Grands Crus" van Petrolo. De "Sanpetrolo"-wijn is de meest zeldzame wijn die in het domein wordt gemaakt. Een soort "Vin Santo" of "Passito" die tot negen jaar in kleine eiken vaten wordt gerijpt. Slechts 600 halve flessen worden gemaakt van deze wijn. De druiven in de Passito zijn voor de helft witte Malvasia en de andere helft Trebbiano.

Al deze wijnen worden zeer hoog beoordeeld door internationale wijncritici.

Lees meer
Petrolo

Wijnen van van Petrolo

Boggina A (Amphora)  |   |  Boggina C (Classic)  |   |  Galatrona  |   |  Torrione IGT
Aan favorieten toegevoegd