Wijnen van Podere le Ripi

Podere le Ripi

‘Podere Le Lipi is de plek van mijn leven.’ Dat is hoe wijnmaker Francesco Illy het landgoed met wijnhuis in Montalcino beschrijft. Deze plek in Toscane bestaat uit 50 hectare aan wijngaarden, olijfbomen en bos en werd tot 1998 bewoond door een herder met zijn schapen. Francesco was destijds natuurfotograaf en kwam tijdens zijn werk dit unieke landgoed tegen. Hij werd op slag verliefd en wist gelijk: Dit is dé plek waar ik wil zijn.

De wijngaarden zijn opgesplitst aan twee kanten van het dorp Montalcino. Beide delen hebben totaal andere karakteristieken en terroirs. Aan de westkant van het dorp groeien de wijnstokken op 150 meter boven zeeniveau. De stokken liggen in de ochtend beschut door de omliggende heuvels, maar later op de dag genieten ze van het avondzonnetje. De wijngaarden zijn volgens de echte Montalcino traditie ingericht, namelijk 4.500 stokken per hectare met de cordon snoeimethode. De grond bestaat onder andere uit de typisch Italiaanse Galestro bodem. Deze bodem is een combinatie van mergel met verweerd lei- en kalksteen. Van deze percelen komen de wijnen Sogni e Follia (Rosso di Montalcino DOC) en Cielo d’Ulisse (Brunello di Montalcino DOCG).

Aan de oostkant zijn de wijngaarden iets hoger gelegen, op zo’n 250 meter boven zeeniveau. In tegenstelling tot de westkant wordt dit deel opgewarmd in de ochtend. Het terroir kenmerkt zich door de 5 miljoen jaar oude oceanische klei. De bodem is daardoor behoorlijk zout, maar ook zeer rijk aan kalk door de zee fossielen. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat de wijnen een goede structuur en body krijgen. Deze percelen hebben een hogere plantdichtheid dat varieert van 5.000 tot 11.000 stokken per hectare. Tevens worden deze wijnstokken op een andere manier gesnoeid, namelijk volgens de guyot methode. De oostkant van Montalcino is het droogste stukje van de regio. Om die reden heeft de Sangiovese een hoge intensiteit, maar nog altijd met een mineralen toon door de bodemgesteldheid. De wijnen Bonsai, Lupi e Sirene en Amore e Magia zijn afkomstig uit dit deel van Montalcino. De Lupi e Sirene en Amore e Magia zijn geclassificeerd als Brunello di Montalcino DOCG. Bonsai is ’s werelds dichts beplante wijngaard met zo’n 62.000 stokken per hectare. Door deze hoge dichtheid valt de Bonsai in de categorie IGT Toscana Rosso. Desondanks is dit wel een van belangrijkste wijnen van Podere Le Lipi.

Stuk voor stuk zijn de wijnen van Francesco uniek, met allen een eigen identiteit. Daarnaast hebben de wijnen een enorm bewaarpotentieel!

Lees meer
Podere le Ripi
Aan favorieten toegevoegd