Wijnen van Isole e Olena

Isole e Olena

Isole e Olena is zeker geen onbekende naam in Toscane. Sinds de oprichting van het wijnhuis behoort het tot een van de grote jongens in de regio. De boerderij waar het wijnhuis in gevestigd is, stamt uit de 18e eeuw, maar het wijnhuis zelf bestaat sinds 1956. De familie De Marchi koopt in dat jaar het oude landgoed in het Chianti Classico gebied. Paolo De Marchi is degene die het wijnhuis na jaren nieuw leven inblaast. Na afronding van studie aan de wijnuniversiteit, diverse stages in Californië en met een tas vol nieuwe ideeën gaat Paolo bij Isole e Olena aan de slag. Hij zorgt onder andere voor nieuwe rvs-tanks en een nieuwe horizontale pers. Door deze aanpassingen weet hij de kwaliteit van de wijn naar een nóg hoger niveau te tillen.

Het landgoed heeft een oppervlakte van 300 hectare. Van die 300 is 36 hectare bestemd voor wijnbouw. Het belangrijkste druivenras is uiteraard de sangiovese, maar cabernet sauvignon, syrah, canaiolo en chardonnay worden ook verbouwd. De druiven worden in de periode van eind september tot begin oktober met de hand geplukt. Op de sorteertafel worden enkel de druiven van hoge kwaliteit geselecteerd. De vergisting vindt plaats in roestvrijstalen tanks. Na de vergisting worden de wijnen opgevoed op Frans eiken. Cepparello is het vlaggenschip van Isole e Olena. Deze wijn wordt gemaakt van 100% sangiovese en rijpt 18 maanden op Frans en Amerikaans eiken. Omdat de wijn hiermee niet voldoet aan de eisen die aan de DOCG (Chianti Classico) worden gesteld, is de wijn geclassificeerd als IGT Toscana: een echte Super Tuscan dus!

Cepparello 2011 werd door het Zwitserse vakblad Vinum verkozen tot de beste Super Tuscan. Met deze award laat Isole e Olena de befaamde Antinori Solaia en Tignanello achter zich. Zowel de 2016 als de 2017 behaalden 97 punten van Robert Parker en 95 punten van James Suckling! Dit zijn dan ook de twee meest iconische jaargangen van Cepparello van de afgelopen jaren!

Lees meer
Isole e Olena


Aan favorieten toegevoegd