Wijnen van Fontodi

Fontodi

Fontodi is een landgoed dat zich uitstrekt over 130 hectare. Van die 130 hectare is bijna de helft beplant met wijnstokken. Het landgoed bevindt zich in het hart van de Toscaanse regio Chianti. Het landgoed is sinds 1968 eigendom van de Manetti familie. De Manetti familie is al eeuwenlang bekend in Italië, maar niet om de wijn. In dit geval gaat het om de productie van de beroemde terracotta tegels.

De wijngaarden liggen ten zuidwesten van het dorp Panzano op een hoogte van 400 meter boven zeeniveau. Door de hogere ligging waait er een frisse bries door de wijngaard die ervoor zorgt dat de wijnen een evenwichtige zuurgraad ontwikkelen. De wijnstokken worden duurzaam en biologisch bewerkt. Er wordt enkel gewerkt met natuurlijke bestrijdingsmiddelen. De bodem kenmerkt zich door de gecombineerde Galestro bodem. Galestro is een grondsoort die bestaat uit een combinatie van mergel met verweerd lei- en kalksteen. Deze bodem is typerend voor de streek en geeft Sangiovese druiven van hoge kwaliteit.

De vinificatie gebeurt in moderne kelders met meerdere etages om gebruik te kunnen maken van de zwaartekracht. Door toepassing van de zwaartekracht blijft de wijn elegant en behoudt het zijn karakter. Elke wijngaard wordt met de hand geoogst. De druivenrassen die staan aangeplant zijn Sangiovese, Syrah, Pinot Nero, Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon. De grootste productie bestaat uit Chianti Classico DOCG. Alle rode wijnen worden voor een duur van 12 tot 24 maanden gerijpt in eikenhouten vaten. De witte wijnen worden vergist in roestvrijstalentanks en krijgen een sur lie rijping van zes maanden.

De Chianti Vigna del Sorbo zorgde ervoor dat het wijnhuis al snel wereldwijd beroemd werd. De wijnen van Fontodi krijgen niet voor niets hoge waarderingen van internationale wijnjournalisten.

Lees meer
Fontodi


Aan favorieten toegevoegd