Wijnen van Argiano

Argiano

Argiano is een gerenommeerd en historisch belangrijk wijnhuis in de regio Montalcino. De naam Argiano zou afkomstig zijn uit de Romeinse tijd, ofwel van de god Janus, bekend als "Ara Janus", ofwel van de rivier Orcia, bekend als "Orgia".

De geschiedenis van het wijnhuis gaat terug tot de 16e eeuw, toen de adellijke familie Pecci uit Siena het in verval geraakte landgoed van de familie Tolomei overnam en de prachtige villa Bell'Aria bouwde, een perfect voorbeeld van een 16e-eeuwse adellijke residentie. Dit betekende een keerpunt voor Argiano, want de familie Pecci bouwde ook de wijnkelder, waardoor de wijnbouw ontstond.

Door de eeuwen heen veranderde Argiano van eigenaar en werd het beheerd door verschillende adellijke families totdat Lady Ersilia Caetani Lovatelli het overnam en de producten van Argiano promootte in culturele bijeenkomsten. In 1992 ging het landgoed over naar gravin Noemi Marone Cinzano, die de wereldberoemde oenoloog Giacomo Tachis in huis haalde en Solengo creëerde, een grote Supertuscan van Montalcino.

Tegenwoordig bedrijft Argiano biologische en duurzame landbouw, met de nadruk op bodemvruchtbaarheid en biodiversiteit. Ze gebruiken natuurlijke producten zoals onkruid, kastanje tannines, propolis en zeoliet om het natuurlijke evenwicht te bewaren.

De wijngaarden liggen op een op het zuiden gelegen kalksteenplateau en de druiven worden met de hand geoogst en rijpen 3 jaar in eikenhouten vaten. In 2019 werd Argiano het eerste plasticvrije wijnhuis in Montalcino, waarbij alle plastic voor eenmalig gebruik werd geëlimineerd en een cyclisch afvalmodel werd geïmplementeerd.

Lees meer
Argiano

Wijnen van van Argiano

Brunello di Montalcino  |  Solengo IGT  |  Suolo