Wijnen van Pio Cesare

Pio Cesare

De geschiedenis van wijnhuis Pio Cesare gaat terug tot het jaar 1881. In dat jaar besluit Cesare Pio een wijnhuis op te richten in het hart van de stad Alba, Italië. Het idee was eigenlijk om een kleine hoeveelheid Barolo en Barbaresco voor hemzelf en zijn familie te produceren. Dit plan groeit uiteindelijk uit tot een kwalitatief en hoogstaand wijnbedrijf met wereldwijd vele liefhebbers.

Inmiddels staat de vijfde generatie aan het roer, maar nog altijd spelen de oude tradities een belangrijke rol in de kelder. De familie heeft 70 hectare aan wijngaarden in bezit. De wijngaarden zijn geselecteerd op basis van verschillende eigenschappen en karakteristieken.

De wijnkelder bevindt zich in het historische centrum van Alba. Er zijn nog maar enkele wijnhuizen die hier met hun kelders gevestigd zijn. De wijnkelder is aan het einde van de 18e eeuw gebouwd, maar de kelder is verder omringd met oude muren die dateren uit de Romeinse tijd. Erg uniek dus! Het wijnhuis is opgebouwd uit vier verschillende lagen en één daarvan ligt zelfs lager dan de Tanaro-rivier. Hierdoor zijn te temperatuur en de luchtvochtigheid van nature op een constant niveau.

Zowel de fermentatie als de rijping vinden plaats in eikenhouten vaten van Slavonisch hout. De duur daarvan hangt af van de specifieke wijn. Sinds enkele jaren worden de wijnen niet meer rondgepompt, maar wordt er gebruik gemaakt van de zwaartekracht. Doordat er geen pomp meer aan te pas komt zijn de wijnen eleganter en blijven de smaken beter behouden. Bij Pio Cesare produceren ze net geen twintig verschillende wijnen. Ze zijn allemaal op traditionele wijze geproduceerd en zijn allemaal van hoge kwaliteit.

Pio Cesare is een wijnhuis met een prachtige geschiedenis en een icoon als het gaat om klassieke Barolo’s en Barbarsco’s. Alle wijnen hebben al meerdere malen scores van 90 punten of hoger weten te behalen! Waarvan 2012, 2013, 2015, 2016 en 2017 de uitzonderlijke jaren zijn.

Lees meer
Pio Cesare

Wijnen van van Pio Cesare

 |   |   |   |  Ornato Barolo


Aan favorieten toegevoegd