Italië staat bekend om zijn prachtige wijnen, vooral Piemonte-wijnen en Toscaanse wijnen gemaakt van de Nebbiolo en Sangiovese druiven.
Italië is het land met de hoogste wijnproductie ter wereld. En staat op de derde plaats wat betreft wijnconsumptie, na de Verenigde Staten en Frankrijk. Italiaanse wijn wordt gemaakt van Sicilië tot de Zwitserse en Oostenrijkse Alpen.
Er wordt al wijn gemaakt in Italië sinds de Griekse overheersing in het Middellandse Zeegebied, vooral op Sicilië in die tijd. In de Romeinse tijd verspreidde het zich verder naar het noorden. Rond 150 na Christus waren er 80 wijnen met naam bekend binnen het Romeinse Rijk. Van de 18 wijnen die toen internationaal bekend waren, kwamen er 11 uit Italië.
Na het einde van het Romeinse Rijk werd er, onder andere door oorlogen, bezettingen, gebrek aan land en grootgrondbezit, weinig werk gemaakt van serieuze wijnbouw. Pas in de 19e eeuw werd het weer opgepakt door wijnboeren die het potentieel van de Italiaanse wijncultuur zagen. Maar ook hier sloeg de Phylloxera crisis toe en pas in de jaren '60 werden de eerste stappen gezet naar de moderne ontwikkeling van kwaliteitswijnen door middel van een nieuwe wijnwet.
Italiaanse wijnen zijn zeer divers en bestaan uit veel verschillende stijlen, net als Franse wijnen. En zelfs specifieke Italiaanse druiven worden wereldwijd gebruikt, zoals bijvoorbeeld in Amerikaanse wijnen.