Lang geleden was er in Frankrijk een binnenzee die het noordelijke deel van het land bevatte. Resten hiervan kunnen gevonden worden in de toenmalige zeebodem, waar schaaldieren en fossielen van vissen in overvloed aanwezig zijn. Dit alles leidde tot een hoge concentratie kalk ik de bodem, dat het karakter vormt van de regio die we nu Champagne noemen en waar de gelijknamige wijn zijn typische smaakprofiel vandaan heeft. Deze grondlaag is ook zeer goed waterdoorlatend, waardoor regen niet lang blijft liggen en zonnewarmte wordt vastgehouden gedurende de avond en nacht. Dit terroir vormt de basis van het succes van Champagne wijnen.
Champagne is een witte wijn. Maar vreemd genoeg zijn het voornamelijke blauwe druiven die in de wijngaarden groeien: pinot noir en pinot meunier. Chardonnay wordt ook gebruikt maar in mindere mate. Een Champagne die voor 100% uit Chardonnay bestaat wordt Blanc de Blancs genoemd, een Champagne die voor 100% uit blauwe druiven bestaat wordt Blanc de Noirs genoemd. Die laatste is vrij zeldzaam.
De beste Champagnes komen van domeinen als Selosse, Krug, Bollinger, Veuve Clicquot, Armand de Brignac, Salon, Roederer, Moet et Chandon.