Wijnen van Henri Giraud

Henri Giraud

In de glooiende heuvels van de Marnevallei, in het dorpje Aÿ, vind je sinds 1625 champagnehuis Henri Giraud. Het domein ligt op nog geen 5 kilometer van dé champagnehoofdstad Épernay vandaan. Het motto van Henri Giraud is: ‘return to excellence’. Hiermee geven zij aan dat zij niet meegaan in de trend van de snel geproduceerde party champagnes. Het draait hier tenslotte allemaal om kwaliteit.

Het terroir van Aÿ bestaat uit diepe kalk- en krijtbodems. Dat is de perfecte bodem voor de productie van hoogstaande champagnes. De wijnstokken leveren lage rendementen op vanwege de oude leeftijd. De druiven worden met de hand binnen gehaald en vervolgens in kleine hoeveelheden vergist. Bij Henri Giraud hebben ze het Triple Zero model ingevoerd. Dit model staat voor zero pesticide, insecticide en zero schimmelbestrijding. Kortom, alles verloopt natuurlijk! Dit is één van de succesfactoren van Giraud.

Sinds 2016 is men gestopt met het gebruik van roestvrijstalen tanks voor de vergisting. Er wordt nu enkel gewerkt met houten vaten of terracotta eieren. Het hout voor de vaten komt van het vlakbij gelegen bos, het Argonne bos. Het wijnhuis draagt ook de zorg voor dit stukje natuur.

Het varieert per cuvée of de basiswijn rijpt op terracotta of op eikenhout. De kelder ziet er indrukwekkend uit! Er liggen namelijk meer dan 800 (!) vaten met daarin de basiswijnen. De vergisting, malolactische omzetting en de sur lie rijping vinden allemaal plaats in hetzelfde vat. De dosages liggen tussen de 7 en 8 gram per liter en daarmee vallen de champagnes is de categorie brut. De beroemde cuvées van Henri Giraud zijn Esprit Nature, Hommage, Blanc de Craie, Dame-Jane en Argonne.

Het champagnehuis heeft al meerdere malen hoge scores mogen ontvangen van gerenommeerde wijnjournalisten zoals Jancis Robinson en Robert Parker!

Lees meer
Henri Giraud
Aan favorieten toegevoegd