Wijnen van Cazals

Cazals

In het hart van de Côte des Blancs vind je het wijnhuis Claude Cazals. Dit wijnhuis is opgericht in 1897 door Ernest Cazals. De filosofie van het wijnhuis was altijd al om een zo eerlijk mogelijke expressie van terroir te maken uit dit gebied waar Chardonnay de koning is.


Het meest unieke gegeven is dat Claude Cazals, de kleinzoon van oprichter Ernest, voor zijn zonen een ommuurd stuk land kocht midden in Oger. De muren zorgden voor een microklimaat, waardoor de druiven – aangeplant in 1957 – een consistent en eigen karakter kregen. Het was pas toen de 1995 vintage uitkwam dat de destijdse en huidige eigenaar, Delphine, het voor elkaar kreeg dit als een van de 21 officiële clos van Champagne te laten benoemen. De Clos beslaat 3,7 hectare en is daarmee een van de grootste clos' in Champagne. De beplanting is 100% Chardonnay. In navolging van de hoge kwaliteit van de druiven die in de Clos groeiden, is een klein gedeelte nabij het kapelletje aangeplant in 1981. Deze druivenstokken zijn jonger dan die van de Clos, en worden daarom ook onder een ander label uitgebracht, namelijk de Chapelle du Clos.


Behalve hun Clos in Oger, bezit Cazals ook wijngaarden in Mesnil-sur-Oger, Oger, Villeneuve, Vertus en gebruiken ze Pinot Noir uit Verzenay voor hun Rosé en Coteaux Champenois. In totaal bezit Cazals 9 hectaren verdeeld over deze vier gebieden in de Côte des Blancs.


Een ander zeer interessant wapenfeit is dat Claude Cazals, wiens naam nog altijd gedragen wordt door het champagnehuis, de bedenker is van het Gyropalette systeem. Dit systeem zorgt voor de Remuage van de champagnes. Remuage gebeurde voorheen met de hand, dit is het continu blijven “draaien” en bewegen van de flessen, waardoor de overgebleven gistcellen zich in de hals verzamelen. Met de introductie van de Gyropalette, waar Cazals nog steeds het patent van heeft, werd de productie van champagne stukken eenvoudiger en gemakkelijker.


De Champagnes van Cazals zijn een uitstekende expressie van de Chardonnay uit de Côte des Blancs. Dit gebied wordt gekenmerkt door de rijke kalkader die relatief dicht aan de oppervlakte ligt. Hierdoor krijgen de druiven ontzettend veel invloeden van de kalk, wat zorgt voor een zeer ronde en mineralige champagne. De methodes die gebruikt worden bij Claude Cazals, een langzame gisting op lage temperatuur en de lange rijping van hun top-champagnes zorgt voor rijke, gelaagde en krachtige champagnes die een absoluut plezier zijn om te drinken.

Lees meer
Cazals
Aan favorieten toegevoegd