Wijnen van Ulysse Collin

Ulysse Collin

Côte du Sézanne is de thuisbasis voor Olivier Collin. De Collin familie heeft al sinds 1812 wijngaarden in handen en produceerden toen ook hun eigen wijnen, maar de vader van Olivier besluit in 1987 om de wijngaarden te verpachten aan het grote champagnehuis Pommery. Olivier wist dat het om zeer goede percelen ging en wilde daarom het liefst zelf de wijngaarden beheren en daar champagne van maken. Om de wijngaarden terug te krijgen en het leasecontract te ontbinden ging hij eerst rechten studeren. Zo wist hij welke stappen hij kon ondernemen en wat zijn rechten waren. Ook volgde hij een korte wijnbouwopleiding en liep hij stage bij de icoon Anselme Selosse. In 2003 weet Olivier de eerste 4,5 hectare terug te krijgen. Een jaar later produceert hij zijn eerste champagnes en brengt die uit onder de naam Ulysse Collin. Het jaar daarop worden ook de resterende 4,2 hectare eigendom van hem.

De focus ligt op het produceren van terroir champagnes. Daarom werkt Olivier zoveel mogelijk op natuurlijke wijze. Hij is bewust niet biologisch gecertificeerd, want mochten er om wat voor reden dan ook ernstige ziekten zich voordoen dan kan hij toch ingrijpen. De hoge concentraties kalk en klei vormen de perfecte bodem voor minerale champagnes. De beplanting bestaat uit chardonnay en pinot noir. De leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 35 en 60 jaar.

Het vinificatieproces is zo ingericht dat het terroir duidelijk naar voren komt in de wijn. Daarom produceert Olivier enkel single vineyard en single variety champagnes. Daarnaast komt de vergisting op gang door inheemse gisten. Zowel de alcoholische als de malolactische gisting vinden plaats in oude eikenvaten. De sur lie rijping houdt gemiddeld 36 tot 60 maanden aan. Het portfolio van Ulysee Collin bestaat uit zes verschillende cuvées, waaronder Blanc de Noirs Les Maillons, Les Maillons Rosé de Saigee, Le Jardin d’Ulysse en de drie Blanc de Blancs champagnes Les Pierrières, Les Enfers en Les Roises.

Olivier is dan nog maar relatief kort wijnmaker, maar zijn harde werken is al meerdere malen beloond met uitmuntende scores. Zo heeft hij al tweemaal 100 Parker Punten in ontvangst mogen nemen. Het gaat hier om de twee champagnes Les Enfers ’14 en Les Roises ’15.

Lees meer
Ulysse Collin


Aan favorieten toegevoegd