Wijnen van Emilien Feneuil

Emilien Feneuil

De jonge wijnboer Emilien Feneuil, uit het dorpje Sermiers, in de Montagne de Reims, praktiseert vanaf 2006 algehele biologische landbouw en biodynamische vinificatie. Inmiddels heeft Emilien Feneuil een biologische certificering, maar hij gaat veel verder dan dat en maakt ook zijn eigen biodynamische preparaten en hij moedigt zoveel mogelijk biodiversiteit aan.
Hij verkocht voorheen al zijn druiven aan Champagne Leclerc-Briant. Pas in 2015 begint Emilien Feneuil met het maken van zijn eigen champagnes. 2015 is zijn 'maiden vintage'.


Hij bezit 2,5 hectare wijngaard rond Sermiers, in Montagne de Reims. Voornamelijk staan er in zijn wijngaarden de klassieke druiven; pinot meunier, chardonnay en pinot noir, maar ook een haast vergeten lokale druif in de Champagne-streek: petit meslier!


Zijn eerste vintage, 2015, maakt hij in de kelders van bevriende wijnmakers, Aurelien Lurquin en Clement Perseval. Vanaf de oogst van 2020 schaft hij zijn eigen wijnpers aan.


Hij perst zijn druiven – zeer langzaam- met een ouderwetse pers, laat zijn most spontaan vergisten en laat de wijnen ongeveer een jaar rusten voordat ze worden gebotteld voor de tweede vergisting op fles. Met zo weinig mogelijk sulfiet en lage dosages maakt Feneuil unieke, spannende en expressieve champagnes. Zijn champagnes zijn gebaat bij decanteren en wij raden aan om ze in ruime wijnglazen te serveren om de wijn zo optimaal mogelijk tot zijn recht te laten komen.

Lees meer

Wijnen van van Emilien Feneuil

 |  Coteaux Les Basses Croix  |  Coteaux Les Goulats  |  Les Basses Croix  |  Les Goulats Rose  |   |  Totum


Aan favorieten toegevoegd