Wijnen van Franck Bonville

Franck Bonville

Het is Alfred Bonville die aan het begin van de 20e eeuw een aantal hectare koopt in Avize, in de Côte des Blancs. Later verhuist Alfred met zijn gezin naar een huis dat van een wijnboer was geweest. Het huis was daarom uitgerust met een pers, houten vaten en een kelder. Dit leidde er toe dat Alfred serieuzer te werk ging en dat de champagnes uiteindelijk een commercieel doeleinde kregen. Na de Tweede Wereldoorlog neemt zijn zoon Franck Bonville het stokje over en tegenwoordig staat alweer de 4e generatie aan het roer.

De naam van de regio verklapt het misschien al, maar Bonville is gespecialiseerd in Blanc de Blancs champagnes van Chardonnay. De druiven zijn afkomstig van wel 77 verschillende plots, die verspreid liggen over de grand cru dorpjes: Avize, Oger en Le Mesnil-Sur-Oger. Het totale wijngaardareaal beslaat 15 hectare. Zowel in de wijngaard als in de kelder staat alles in het teken van het milieu en duurzaamheid. Bestrijdingsmiddelen zijn in de ban gedaan, regenwater wordt opgevangen en de juiste gewassen zijn aangeplant om de biodiversiteit in de wijngaard te vergroten.

Het portfolio bestaat uit acht Blanc de Blancs champagnes en één rosé. Die laatste is een blend van – uiteraard – hoofdzakelijk Chardonnay en een kleine hoeveelheid Pinot Noir. De fermentatie en de malolactische omzetting vinden plaats in roestvrijstalen tanks. In het jaar 2000 maakten ook de eikenhouten vaten hun intrede. Hier worden de reservewijnen in opgeslagen. Na de tweede vergisting gaan de flessen de kelder in voor een minimale periode van 2,5 jaar. Voor de prestige cuvées, zoals Les Belles Voyes, Pur Avize en Pur Oger, is dit een periode van 6 jaar. De champagnes zijn levendig, elegant en gelaagd. Stuk voor stuk prachtige champagnes!

Lees meer
Franck Bonville
Aan favorieten toegevoegd