Wijnen van Yann Alexandre

Yann Alexandre

De familie Alexandre verzorgt al sinds de 18e eeuw hun wijnstokken in Courmas. Tijdens de tweede helft van de 19e eeuw begon Louis Marie Alexandre vin clair te produceren voordat hij deze aan de handel verkocht. Pas in 1933 begonnen Gaston en Marcel Alexandre champagne te produceren.


In 1966 nam Marcel's zoon Yves Alexandre het landgoed over, waarbij hij de wijngaarden uitbreidde en de kelder renoveerde. In 1999 keerde Yann Alexandre, na te hebben gestudeerd en gewerkt in de Bourgogne en de Elzas, terug naar Courmas om zijn eigen merk op te richten. Zijn wijngaarden bevinden zich in negen dorpen in de regio: Courmas, Bouilly, Villedommange, Coulommes-la-Montagne, Vrigny, Chenay, Merfy, Marfaux en Saint-Lumier-en-Champagne. Het merendeel van de wijnstokken bestaat uit 45% Meunier, 35% Chardonnay en 20% Pinot Noir, en zijn gemiddeld zo'n 25 jaar oud. In 2020 is de biologische certificering behaald.

Terwijl Yann Alexandre de helft van zijn wijn aan de handel verkoopt, is hij van plan om in de nabije toekomst de productie van zijn eigen merk op te voeren. Elk perceel wordt afzonderlijk gevinifieerd in 40 verschillende tanks, waarbij alleen de cuvée wordt gebruikt. Sommige wijnen ondergaan malolactische gisting, sommige niet en andere gedeeltelijk. De wijnen worden ook gevinifieerd in gebruikte barriquevaten.
Zijn assortiment champagnes omvat Brut Noir, Roche Mère Brut Nature, Grande Réserve Premier Cru, Blanc de Blancs Millésimé, Blanches Terres Rosé Premier Cru, Millésimé Extra-Brut, Cuvée Vinothèque, Terre de Clos Coteaux Champenois Rouge en Sous les Roses Blanc de Zwarten. De laatste, die voor het eerst werd geproduceerd in 2011, is gemaakt van Pinot Noir en Meunier in Courmas. In 2015 creëerde Yann Alexandre een champagne zonder toegevoegde zwavel, gemaakt van Chardonnay uit Les Leusonnes in Courmas.


De champagnes van Yann Alexandre staan bekend om hun duidelijke signatuur; elk is individueel, karaktervol en betrouwbaar. Ze hebben allemaal een lange rijping op de droesem en een relatief lage dosering, waardoor ze uitstekend passen bij zeevruchten, vis, vlees en vooral pittige gerechten.

Lees meer
Yann Alexandre
Aan favorieten toegevoegd