Wijnen van Krug

Krug

Krug
De van oorsprong Duitse Johann-Joseph Krug emigreerde in de 19e eeuw naar Frankrijk. Aanvankelijk werkte hij als accountant bij Champagne Jacquesson, maar na enkele jaren verhuisde hij naar Reims, waar hij in 1843 samen met een stille vennoot Krug et Cie oprichtte.

Zijn champagne had al snel een goede reputatie vanwege zijn volle smaak, kracht en vineusiteit. Joseph Krug, die de naam Johann liet vallen omdat deze in Frankrijk ongewoon was, sprak diverse talen vloeiend, waaronder Duits, Frans en Engels, en een beetje Russisch, waardoor hij ook in staat was de internationale markt te bewerken.

Het bedrijf is sinds die begintijd door verschillende generaties van het geslacht Krug geleid. In 1999 werd Krug et Cie echter verkocht aan het LVMH-concern (Louis Vuitton Moët Hennessy). Olivier Krug, de 6e generatie Krug, werd “Directeur de la Maison”.

Op dit moment produceert Krug 6 soorten champagne. Op de eerste plaats de “Grande Cuvée” (80% van de totale verkoop), een mengsel van soms wel 150 wijnen uit 10 of meer verschillende jaren, tot wel 35 jaar oud. Uit diverse wijngaarden worden de druivensoorten chardonnay, pinot noir en pinot meunier gebruikt. Voordat een fles Krug “Grande Cuvée" op de markt verschijnt, zijn ten minste 20 jaar verstreken.

Daarnaast voert het huis de “Krug Rosé”, “Krug Vintage” (samengesteld uit wijnen van één oogstjaar), “Krug Collection” (oudere jaargangen van champagnes die lange tijd in de kelders van het huis zijn bewaard), “Clos du Mesnil” (een in beperkte oplage gemaakte “mono-cru” van één oogstjaar waarvoor één druivensoort is gebruikt (chardonnay), afkomstig van een ommuurde wijngaard van 1,84 ha in het midden van Mesnil-sur-Oger), en “Clos d’Ambonnay” (nog een zeer zeldzame “mono-cru” van één oogstjaar. Deze laatste wordt gemaakt van louter pinot noir, waarvan de stokken in een ommuurde wijngaard van 0,68 ha in Ambonnay staan.) Het assortiment van Krug behoort tot het beste dat Champagne te bieden heeft!

Lees meer