Wijnen van Dom Perignon

Dom Perignon

Dom Pérignon is een van de bekendste champagnes. Op televisie, in veel films, blogs en vlogs heb je de kans om een fles Champagne te zien en in veel gevallen is het een Dom Perignon.

Dom Perignon is een Champagne merk van Moët & Chandon. Maar dat is nu: het verhaal gaat veel verder terug.

De Champagne is genoemd naar Dom Pierre Pérignon, een benedictijner monnik die in de 17e eeuw leefde en belangrijke verbeteringen aanbracht in de productie en kwaliteit van champagne. In die eeuw waren de meeste wijnen in de Champagne rode wijnen. Hoewel hem ten onrechte wordt toegeschreven dat hij de mousserende champagne heeft uitgevonden, pionierde Pérignon met methoden die de methoden voor het maken van Champagne verbeterden. Veel vorsten waardeerden zijn Champagne zeer, zoals de Franse koning Lodewijk XIV.

Hier zijn enkele belangrijke feiten over Dom Pierre Pérignon:
- Pérignon werd in 1638 geboren in Saint-Menehould (Champagne) en hij werd op 19-jarige leeftijd Benedictijn.
- Hij was keldermeester van de abdij van Hautvillers (Épernay), waar hij belangrijke verbeteringen aanbracht in het proces van wijn maken.
- Pérignon vond een pers uit waarmee hij van blauwe druiven een witte wijn kon maken.
- Hij begreep de sterke invloed van klimaat en terroir op het wijnmaken.
- Hij (her)introduceerde de kurk als efficiënte sluiting van een fles en gebruikte sterker glas dat beter bestand was tegen druk.

- De witte wijnen van Pérignon werden verkocht in Parijs en Londen, en hij was zo verstandig om zijn waren naar zijn eigen naam te noemen, wat bijdroeg tot het ontstaan van een persoonlijkheidscultus rond zijn champagnemerk.

De merknaam Dom Perignon werd geregistreerd door Eugène Mercier in het begin van de 20e eeuw. Uiteindelijk verkocht hij het aan Moët & Chandon, die de nieuwe merknaam gebruikten voor hun vlaggenschip Champagne in 1937.

Dom Perignon is een blend van ongeveer 50% Chardonnay en 50% Pinot Noir.

Dom Perignon had vroeger late releases van hun Champagnes met de naam oenothèque. Sinds 2014 wordt die term niet meer gebruikt, maar gebruiken ze het woord "Plenitude" om de Champagne aan te duiden die in contact blijft met zijn droesem en daardoor in "plenitude" toeneemt. Hij kan op elk moment worden gedegorgeerd en gereleased, om zodoende bij elke nieuwe degorgering een andere expressie van hetzelfde wijnjaar aan te bieden.

Een Dom Pérignon Vintage wordt vrijgegeven na 7 tot 8 jaar rijping. Als de Champagne na 12 tot 15 jaar wordt uitgebracht, krijgt hij het merk P2. Dat was vroeger de eerste oenothèque release. Als de Champagne na 30 jaar wordt uitgebracht krijgt hij het merk P3.

Dom Perignon Champagne wordt hoog gewaardeerd door professionele wijnjournalisten. De wijnen scoren hoog in de 90 punten. De Oenotheque, P2 en P3 scoren 95+ punten.

Dom Perignon kan zeer lang rijpen. De 1961 en 1966 zijn nog steeds voortreffelijke wijnen.

Lees meer


Aan favorieten toegevoegd