Wijnen van Aurore Casanova

Aurore Casanova

In het pittoreske dorpje Mardeuil, iets ten Westen van Epernay, ligt het champagnehuis Aurore Casanova. Het wijnhuis wordt gerund door Aurore Casanova samen met haar man Jean-Baptiste Robinet. Ze zijn onderdeel van een jonge generatie wijnmakers die momenteel tot de grootste talenten binnen Champagne wordt gerekend.

Aurore groeit op in Parijs waar ze na haar middelbare school aan het conservatorium een opleiding tot danseres volgt. Nadat ze deze studie heeft afgerond wordt ze een internationaal gevierde ballerina. Aurore danst zeven jaar lang over de hele wereld en staat op de grote podia. In 2011 zegt ze het Zurich Opera House vaarwel om terug te keren naar Frankrijk waar ze een jaar pauze van het ballet wil nemen. Ze besluit in dat jaar haar moeder te gaan helpen in de wijngaarden.

Aurore’s moeder heeft in 1968 wijngaarden aangelegd in Montagne de Reims. Hoewel het gezin in Parijs woont, rijdt haar moeder regelmatig op en neer om voor haar wijnstokken te zorgen. Uiteraard komt Aurore sinds haar jeugd al regelmatig in haar moeders wijngaarden. Op een dag, tijdens het snoeien van de wijnstokken, hoort Aurore de vogels zingen en komt tot rust. Hier beseft ze dat ze het roerige leven als ballerina vaarwel moet zeggen en zich wil gaan richten op een nieuw leven in harmonie met de natuur. Ze besluit een opleiding wijnbouw en oenologie aan de Viti Campus in Avize te gaan volgen. Het is tijdens deze opleiding dat ze ook haar toekomstige man en zakenpartner Jean-Baptiste ontmoet.

Jean-Baptiste komt net als Aurore uit een wijnmakersfamilie maar groeide wel op in de Champagnestreek. Hij volgt ook een ander pad dan dat van zijn familie en wordt prothese maker. Hoewel hij een revolutionaire voetprothese ontwikkelt van carbon, ziet hij in dat alleen maar binnenwerken niets voor hem is en keert terug naar de Champagnestreek. Ook Jean-Baptiste volgt de opleiding wijnbouw en oenologie in Avize en begint tegelijk te werken bij het champagnehuis Fabrice Pouillon. Uiteraard ontmoet hij in deze periode ook Aurore en ze beginnen te dromen over het starten van een eigen domein.

In 2013 gaat Aurore’s moeder in gesprek met haar kinderen over haar wijngaarden omdat ze met pensioen wil gaan. Aurore neemt in juli van dat jaar de aandelen van haar broers over en wordt daarmee de eigenares van haar moeders prachtige plots. Jean-Baptiste begint in die tijd ook een aantal familiewijngaarden van zijn ooms te huren (wat ze in 2018 nog verder uitbreiden). Samen zoeken ze naar een plaats om de wijnen zelf te gaan maken. In hun zoektocht komen ze uit bij een historische boerderij in het dorpje Mardeuil waarmee het champagnehuis Aurore Casanova is geboren, hun eerste jaargang ziet in 2016 het levenslicht.

Ze beginnen het champagnehuis vanuit de filosofie dat er respect moet zijn voor de omgeving en alle vormen van leven. Ze zijn organisch gecertificeerd, volgen de biodynamische principes en vermijden dan ook chemische bestrijdingsmiddelen. De wijngaarden van Aurore Casanova zijn een levend ecosysteem met veel biodiversiteit. Op mooie dagen nemen ze zelfs hun kippen mee naar de wijngaarden waar deze dan lekker kunnen scharrelen opzoek naar ongedierte. Ze hebben wilgen aangeplant die voor verkoeling in de wijngaard moeten zorgen. Ook groeien ze kruiden in de tuin die als voeding en bescherming voor de wijnstokken dienen.

Aurore en Jean-Baptiste bezitten Grand Cru wijngaarden in Puisieulx (Montagne de Reims) waar voornamelijk Pinot Noir groeit, maar waar ook een deel van de Chardonnay vandaan komt. Daarnaast bewerken ze een wijngaard in Champvoisy (Vallee de la Marne) waar hun Meunier druiven groeien. Verder bezitten ze 19 verschillende Grand Cru Chardonnay plots in Mesnil sur Oger (Cote des Blancs) een aantal van deze stokken zijn al in 1928 en 1929 aangeplant. Vanwege deze oude leeftijd produceren ze nog prachtig fruit, deze wijn wordt ieder jaar in een apart vat opgelegd en is bijvoorbeeld terug te vinden in de Coteaux 2018. Als laatste hebben ze nog een wijngaard in Epernay. Het heeft een aantal jaar geduurd voordat ze deze wijngaard volledig begrepen, waardoor de druiven van dat plot pas recent wordt gebruikt in hun Champagnes. In totaal hebben ze 3,8 hectare wijngaard tot hun beschikking waarvan ze zo’n 15.000 flessen Champagne op jaarbasis produceren.

Aurore en Jean-Baptiste zijn wijnfanaten pur sang. Met dezelfde precisie en vakmanschap als in hun vorige carrières, uiten ze de prachtige diversiteit die het Champagne-terroir te bieden heeft in hun wijnen. Ze bezoeken Santorini om te leren hoe oude wijnstokken reageren op zeer droge periodes of reizen naar Canada om te begrijpen hoe de wijnmakers omgaan met late vorst in het voorjaar. In de kelders wordt volop geëxperimenteerd in een constante zoektocht naar grootse kwaliteit. Een van hun projecten is ook een eigen Ratafia die ze in de toekomst op de markt hopen te brengen. Met bevriende wijnmakers zoals Anselme Selosse worden ideeën uitgewisseld, maar altijd met authenticiteit in het achterhoofd en niet om andermans recepturen te volgen. Ook Jérôme Prevost is met enige regelmaat in hun kelders te vinden. Het is dan ook niet vreemd om te zien dat hun Grand Cru wijnen liggen te rijpen in oude houten vaten van Selosse, Egly-Ouriet en Tarlant.

De vineuse Champagnes van Aurore Casanova zijn uniek in hun soort. Zeer zuiver, vol mineralen, elegant en gemaakt met zo min mogelijk interventie. De Grand Cru’s uiten nog meer het terroir van Puisieulx en Mesnil sur Oger waarbij spontane natuurlijke fermentatie en “Sur Lie” rijping dit extra benadrukken. Deze prachtige gastronomische Champagnes zijn van hoge kwaliteit, bedoeld om met vrienden te delen, mensen blij te maken en vooral om het leven te vieren.

Lees meer
Aan favorieten toegevoegd