Wijnen van Vauversin

Vauversin

De geschiedenis van de familie Vauversin in Oger gaat terug tot 1640, toen Nicolas de Vauversin een geregistreerde eigenaar was van enkele wijngaarden in Oger. In 1930 begon de 12e generatie, Fernand Vauversin, zijn eigen champagne te maken in plaats van de oogst aan de grote huizen te verkopen. Momenteel wordt het huis gerund door Bruno en zijn zoon Laurent.


Toen wij als Best of Wines voor het eerst Vauversin bezochten, werden we welkom geheten door een jonge, enthousiaste man die ons de werkterreinen liet zien. Afgezien van het hebben van enkele percelen in Oger direct voor de deur - iets vrij unieks - werd ons de ambachtelijke manier getoond waarop ze hun champagnes produceren. Laurent kon ons vertellen hoe hij zijn vader langzaam voor zich aan het winnen was over biologisch werken en dat ze dat al sinds 2011 doen, zowel in de wijngaard als tijdens de vinificatie.


In 2014 brachten ze hun eerste volledig biologische vintage uit, en er zullen nog meer veranderingen in het vinificatieproces plaatsvinden. Ook in 2014 schaften ze hun eigen pers aan, en Laurent is van plan wat flexibeler om te gaan met de malolactische gisting. In het verleden zouden alle wijnen een malolactische gisting krijgen, maar de vintage van 2012 kreeg er helemaal geen en de resultaten waren veelbelovend.


De wijnen van Vauversin zijn pure expressie van Chardonnay. Ze bezitten slechts 2 hectare in Oger en enkele percelen in Villeneuve-Renneville en Grauves. Van de laatste twee worden de druiven verkocht en alleen de Grand Cru Chardonnay van Oger wordt gebruikt om de Vauversin champagne te maken. Deze wijnen zijn over het algemeen uiterst evenwichtig en zeer verschillend van elkaar. Ze zijn gestructureerd, nauwkeurig met voldoende frisheid en altijd de mineraliteit van het Oger-terroir.

Lees meer
Vauversin
Aan favorieten toegevoegd