Wijnen van Selosse

Selosse

Dit "cult"-champagnehuis werd in de jaren 1950 opgericht door Jacques Selosse en zijn vrouw in het dorpje Avize in het hart van de “Côte des Blancs”. Selosse was een echte “récoltant-manipulant”, wat betekent dat alle druiven die worden gebruikt voor de champagnes afkomstig zijn uit eigen wijngaarden.

In 1980 nam zijn zoon Anselme het bedrijf over na 4 jaar aan de “Lycée Viticole” in Beaune (Bourgondië) gestudeerd te hebben. Vanaf dat moment vonden radicale veranderingen plaats. Anselme Selosse schakelde over naar biologische (en soms biodynamische) wijnbouw met respect voor het terroir, streefde naar zeer lage oogstopbrengsten en introduceerde een "solerasysteem" voor zijn “Substance”-champagne.

Het familiedomein beslaat 8 hectare, verdeeld in 50 percelen, waarop 8500 pinot noir- en 65.000 chardonnay-wijnstokken staan. De meeste percelen zijn grands crus en liggen in Avize, Cramant, Oger, Mesnil (chardonnay), Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ en Ambonnay (pinot noir). Anselme Selosse gebruikt houten vaten die hij koopt bij Domaine Leflaive in Bourgondië.


Het domein produceert 12 verschillende cuvées, inclusief 6 "single vineyard"-champagnes (de Lieux-Dits Collectie): “Initial Blanc de Blancs Grand Cru”, “Version Originale (V.O.) Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut”, “Substance Blanc de Blancs Grand Cru Extra-Brut”, “Millésimé Grand Cru Blanc de Blancs (Extra-)Brut”, “Brut Rosé”, “Exquise Blanc de Blancs Sec” en de 6 Lieux-Dits.

Al zijn wijnen hebben een lage zuurgraad, zijn mineraal, weelderig vol en zeer geconcentreerd, met impressies van rijp geel fruit, zoals abrikozen en perziken. Omdat per jaar slechts 55.000 flessen worden geproduceerd, is het niet makkelijk om er een te bemachtigen. Bovendien zijn de flessen uitermate gewild bij kenners.

Lees meer
Selosse
Aan favorieten toegevoegd