Heel lang geleden bevond zich in het noorden van Frankrijk een binnenzee. Bewijzen van deze zee en haar zeebodem zijn terug te vinden in de bodem van het grootste deel van dit gebied, waar resten van schelpdieren en fossielen gemakkelijk zijn op te sporen. Een hoge concentratie krijt is het resultaat en vormt het karakter van de streek die we nu Champagne noemen. Door het krijt is de bodem zeer waterdoorlatend, waardoor regenwater gemakkelijk wordt afgevoerd en de warmte van de zon overdag 's nachts vrijkomt. Een kalkhoudende ondergrond (vaak op basis van krijt), absorbeert warmte en vergemakkelijkt de drainage van wijnstokken, wat de balans van de druiven bevordert en grote ondergrondse grotten creëert, perfect voor het rijpen van wijnen.

Champagne is echter geen Bourgogne. Het klimaat is niet zo tolerant en de bodem is niet zo divers. De kalkrijke bodem en het unieke klimaat in de Champagne creëren de perfecte omstandigheden voor het maken van de beroemde mousserende wijn. De uitmuntendheid van Champagne wordt bepaald door de combinatie van uitstekende druiven en de expertise van de wijnmaker.

Champagne is een witte wijn. De wijnen worden echter voornamelijk gemaakt van blauwe druiven: pinot noir en pinot meunier. Chardonnay wordt ook gebruikt. Een Champagne gemaakt van 100% Chardonnay druiven heet Blanc de Blancs, een Champagne gemaakt van 100% blauwe druiven heet Blanc de Noirs. Deze laatste is vrij zeldzaam.

Enkele van de beste Champagnes komen van domeinen als Selosse, Krug, Bollinger, Veuve Clicquot, Armand de Brignac, Salon, Roederer, Moet et Chandon.

Producenten in Champagne

Adrien Renoir  |  Agrapart  |  Alexandre Lamblot  |  Alfred Gratien  |  Amaury Beaufort  |  Antoine Bouvet  |  Armand de Brignac  |  Aubry  |  Aurelien Lurquin  |  Aurore Casanova  |  Ayala  |  Barons de Rothschild  |  Benoit Dehu  |  Benoit Dinvaut  |  Benoit Lahaye  |  Bereche  |  Billecart Salmon  |  Binet  |  Boerl & Kroff  |  Bollinger  |  Brigitte Beaufort  |  Cazals  |  Cedric Bouchard  |  Charles Heidsieck  |  Clement Perseval  |  Coessens  |  David Leclapart  |  De Saint Gall  |  De Venoge  |  Delamotte  |  Deutz  |  Dhondt-Grellet  |  Diebolt-Vallois  |  Dom Perignon  |  Domaine de Bichery  |  Domaine Lagille  |  Domaine Lenoble  |  Domaine Leon  |  Dominique Foureur  |  Doyard  |  Duval-Leroy  |  Egly-Ouriet  |  Emilien Feneuil  |  Emmanuel Brochet  |  Fleur de Miraval  |  Francis Boulard  |  Franck Bonville  |  Frederic Savart  |  Geoffroy  |  George Remy  |  Georges Laval  |  Gosset  |  Grumier  |  Guiborat  |  Guillaume Selosse  |  Hebrart  |  Heidsieck and Monopole  |  Helene Beaugrand  |  Henri Giraud  |  Henriot  |  Hostomme P.  |  Hoxxoh  |  Jacquesson  |  Jerome Prevost  |  Jestin  |  Krug  |  Lanson  |  Larmandier-Bernier  |  Laurent Perrier  |  Leclerc Briant  |  Louis Dubosquet  |  Louis Roederer  |  Louis Roederer et Philippe Starck  |  Louise Brison  |  Marie Courtin  |  Marie Noelle Ledru  |  Michel Gonet  |  Moet Chandon  |  Mumm  |  Nicolas Feuillatte  |  Paul Goerg  |  Perrier Jouet  |  Petit & Bajan  |  Philippe Glavier  |  Philippe Gonet  |  Philipponnat  |  Pierre Gerbais  |  Pierre Paillard  |  Pierre Peters  |  Piper Heidsieck  |  Pol Roger  |  Pommery  |  Prieur  |  Robert Charlemagne  |  Robert Moncuit  |  Ruinart  |  Saint-Chamant  |  Salon  |  Seleque  |  Selosse  |  Stephane Coquillette  |  Taittinger  |  Telmont  |  Thomas Perseval  |  Ulysse Collin  |  Vauversin  |  Veuve Clicquot  |  Veuve Doussot  |  Vouette et Sorbee  |  Vranken  |  Yann Alexandre
Alle wijnen uit Champagne
Champagne

De geschiedenis van Champagne

Vanaf de eerste eeuw verbouwden Romeinen druiven in het oude Gallië (het huidige Champagne). Tegen de dertiende eeuw werd Champagne verkocht aan handelaren in Spanje, Engeland en Italië. De gisting in de Champagne werd gestopt door de koude winters. De wijn begon te bubbelen als hij opwarmde. Flessen barstten soms door de bubbels, waardoor ze de bijnaam "wijn van de duivel" kregen. Ondanks zijn gebreken begon het Franse koningshuis aan het eind van de 17e eeuw de voorkeur te geven aan sprankelende Champagne.

Champagne heeft een aantal opmerkelijke verhalen over wijnmaken en wijnmakers, die bijvoorbeeld te lezen zijn in de geschiedenis van de blog van Dom Perignon.

Het klimaat en terroir van Champagne

Het unieke klimaat van Champagne biedt zowel uitdagingen als voordelen voor de druiventeelt. De uitdagende weersomstandigheden zijn te danken aan de noordelijke ligging. Het klimaat van Champagne combineert continentale en oceanische invloeden. Terwijl oceanische factoren zorgen voor constante regenval en koelere temperaturen die ideaal zijn voor de druivengroei, blijven strenge wintervorst en sporadische zomerhagelstormen een constante dreiging. De Vogezen vormen een beschermende barrière in het gebied en spelen een cruciale rol in het stabiliseren van de temperaturen en het behouden van de bodemvochtigheid, wat bijdraagt aan de perfecte zuurgraad van de druiven die essentieel is voor de productie van mousserende wijn.

De druiven van Champagne

Champagne staat natuurlijk bekend om de productie van champagne. Champagne bestaat meestal uit een mix van drie druivensoorten: Chardonnay, Pinot Meunier en Pinot Noir. Deze worden gemengd om verschillende stijlen te creëren. Blanc de Blancs wordt uitsluitend gemaakt van Chardonnay. Deze wijnen hebben een opmerkelijk bewaarpotentieel. Blanc de Noirs bevat pinot noir en/of pinot meunier, uitsluitend gemaakt van blauwe druiven. Deze wijn is vrij zeldzaam en is een specialiteit van de Aube streek.

De classificaties van champagne

Het Champagnegebied is geclassificeerd met de AOC-benaming en omvat het hele grondgebied van de Champagne. Verschillende dorpen in de Champagne hebben de gecontroleerde herkomstbenaming ''Grand Cru Appellation d'Origine Controlée'' (AOC). De Grand Cru-gemeente Bouzy dankt haar reputatie vooral aan de Pinot Noir. Er zijn ook tientallen dorpen die geclassificeerd zijn als Premier Cru, waarbij de druiven op het etiket uitsluitend uit deze dorpen komen.
In het rijk van de grote Franse wijnen omvat de productie van Champagne zeven cruciale processen: handmatige druivenoogst, specifieke perstechnieken, mengen, tweede gisting op fles, zeven, degorgeren, doseren en minimale rijpingstijd.



Aan favorieten toegevoegd