Spaanse wijnen - de beste wijnen uit Spanje

Spanje staat bekend om zijn prachtige wijnen, vooral Rioja-wijnen en Ribera del Duero-wijnen gemaakt van de Tempranillo-druif.

De wijnbouwgeschiedenis van Spanje beslaat 3000 jaar en ging gepaard met grote uitdagingen. Tijdens het verval van het Romeinse Rijk resulteerde de invasie van barbaarse stammen in de grootschalige vernietiging en het verlies van Spaanse wijngaarden. Wijngaarden floreerden weer tot de heerschappij van de Moren (711-1492 AD), die de wijnbouw verboden.

In 1860 ontstonden de eerste bodega's in Rioja. De Franse wijnmaker Jean Pireau werd uitgenodigd om de Bordeaux-wijnbereidingsmethoden te introduceren bij de lokale wijnmakers. Al snel omarmden de Riojawijnmakers, die ooit sceptisch stonden tegenover buitenlandse technieken, dit succesvolle model. Ondertussen kreeg Frankrijk te maken met de druifluiscrisis, waardoor de import van Rioja- en Navarra-wijnen toenam en de Franse invloed en expertise in deze regio's verder toenam.

In de jaren 1950, onder het bewind van dictator Francisco Franco, kwamen er steeds meer wijncoöperaties, wat resulteerde in een overproductie van goedkope bulkwijnen die werden verkocht onder merknamen of generieke labels. De kwaliteit ging achteruit, maar door de invloed van buitenlandse wijnmakers, internationale druiven en nieuwe wijnwetten bloeide de Spaanse wijnbouw sinds de jaren 1980 weer op.

Spanje heeft het grootste aantal wijngaarden ter wereld. Het heeft echter niet de hoogste productie. Dat zou Italië zijn, met Frankrijk op de tweede plaats. De reden hiervoor is de dichtheid van de wijngaarden en de opbrengst per hectare.

Regio's in Spanje

Alicante  |  Andalusië  |  Castillo Leon  |  Galicie  |  Jerez de la Frontera  |  Jumilla  |  Madrid  |  Malaga  |  Montsant  |  Penedes  |  Priorat  |  Ribera del Duero  |  Rioja  |  Rueda  |  Tarragona  |  Toro  |  Valdeorras
Alle wijnen uit Spanje
Spanje

Best of Wines: Specialist in exclusieve Spaanse wijnen

Bij Best of Wines ben je aan het juiste adres als je op zoek bent naar exclusieve Spaanse wijnen. Best of Wines heeft een zeer grote voorraad van deze wijnen uit Spanje, vooral wijnen uit Rioja en wijnen uit Ribera del Duero. Dit zijn zonder twijfel de twee meest gerenommeerde wijngebieden van het land. Maar ook andere gebieden zoals Priorat, Rudea, Castille Y Leon en Malaga produceren prachtige wijnen.

Wijnhuizen als La Rioja Alta, Vega Sicilia, Pingus, Castillo Ygay, Artadi en Palacios behoren tot de absolute top van Spanje en hun wijnen zijn wereldwijd zeer geliefd.

Legendarische wijnen uit Spanje

Spaanse wijnbouwgebieden

Spanje kent diverse wijngebieden met elk hun eigen unieke kenmerken.

Het noordelijke deel van Spanje beslaat de gebieden van Galicië, beweegt zich door de verkende landschappen van Asturië en bereikt uiteindelijk Baskenland voordat het zich uitstrekt naar het gevarieerde terrein van Navarra.

Centraal-Spanje omvat de regio Castilla La Mancha, een hoogvlakte waar bijna tweederde van de Spaanse wijngaarden ligt.

De wijngaarden in Mediterraans Spanje, of ze nu aan de kust liggen of verder landinwaarts, profiteren van de mediterrane bries. Het klimaat in dit gebied kan variëren van omstandigheden in plaatsen als Alella, waar wijngaarden uitkijken over de zee, tot extremere klimaten in het binnenland, met name in Priorat. Dit vruchtbare wijnbouwgebied strekt zich uit van het noorden tot het zuiden en omvat Catalonië, Valencia, Alicante en Murcia.

In Spanje is sherry een prominente wijn die met deze regio wordt geassocieerd. Maar Zuid-Spanje heeft ook een aantal zeer innovatieve wijnen die het ontdekken waard zijn.

Rioja

Wijnen uit Rioja hebben een wereldwijde reputatie. Een groot aantal producenten staat bekend om het maken van enkele van de beste wijnen ter wereld:

 • La Rioja Alta: beroemd om zijn 890 en 904 grand reserva wijnen, die zeer goed kunnen verouderen. De 1964 bijvoorbeeld is nog steeds in perfecte drinkconditie.
 • Artadi: Bodega Artadi is te vinden in het hart van de Rioja-regio. In 1985 verenigden verschillende druiventelers zich en besloten samen Artadi op te richten. Destijds was Artadi een coöperatieve bodega. Nu behoort het wijnhuis tot de beroemdste van Rioja en zelfs Spanje.
 • CVNE. Het wijnhuis staat bekend om zijn Imperial en Vina Real wijnen en gaat terug tot de 19e eeuw. Hun Grand Reserva wijnen zijn een van de meest duurzame wijnen.
 • Muga. Opgericht in 1932 en nog steeds in familiebezit. Het assortiment wijnen en geteelde druiven is vrij uitgebreid: Tempranillo als het hart van de rode wijnen, maar ook Graciano, Garnacha en Mazuelo voor de rode wijnen en voor de witte wijnen Malvasia en Viura.
 • Lopez de Heredia: Familiebezit sinds 1877 en bekend om zijn reserva wijnen zoals Vina Tondonia (wit en rood), Bosconia en Matador. De Tondonia wijnen worden na minstens 10 jaar rijping vrijgegeven.

De kennis van het gebied en hoe je het beste uit de wijnen kunt halen, gecombineerd met een consistente kwaliteitscontrole, maakt Rioja synoniem voor kwaliteit.

Wijnen uit Rioja zijn voornamelijk rode wijnen. De meeste wijnen worden gemaakt van de tempranillo druif, maar er worden ook rode Rioja wijnen geproduceerd die niet van de tempranillo druif gemaakt zijn, zoals de donkerblauwe Garnacha druif. Voor witte wijnen is de Viura druif populair.

Bekijk alle Rioja wijnen op de Rioja wijnen pagina.

Ribera del Duero

Ribera del Duero was vroeger vooral bekend vanwege de Vega Sicilia wijnen. Dit wijnhuis maakt al sinds het begin van de 20e eeuw wijnen en wordt gezien als een van de beste wijnen wereldwijd. Maar vanaf de jaren 1980 kwamen er meer ambitieuze wijnmakers naar de regio.

Er zijn nu tientallen wijnmakers van hoge kwaliteit in Ribera del Duero en verschillende hebben een wereldwijde erkenning, zoals:

 • Vega Sicilia, het meest prominente wijnhuis van Ribera del Duero en zelfs Spanje. Deze wijnen kunnen meer dan 50 jaar rijpen.
 • Pingus, begonnen door de Deense wijnmaker Peter Sisseck met zijn Pingus wijn in de jaren 90. Nu bieden ze ook verschillende wijnen aan, zoals de Flor de Pingus en PSI.
 • Alion, van bodegas Alion, een hoog scorende en zeer betaalbare wijn.
 • Pesquera, met zijn crianza en reserva wijnen sinds 1972. Ook bekend om zijn tweede wijnhuis Condado de Haza.
 • Aalto, begonnen als joint venture tussen ex-Vega Sicilia wijnmaker Mariano Garcia en Javier Zaccagnini. De Aalto PS behoort tot de meest prominente wijnen van Spanje.
 • Emilio Moro. Emilio Moro is een toonaangevende producent van zeer geconcentreerde en goed eiken Tempranillos, zoals zijn Malleolus-wijnen, die veel Ribera-fans aantrekken.

Bekijk alle Ribera del Duero wijnen op de Ribera del Duero wijnen pagina.

Druivenrassen van Spaanse wijnen

 

Spanje staat bekend om zijn witte en mousserende wijnen en heeft het grootste wijngaardareaal ter wereld. Met meer dan 600 druivensoorten die goed gedijen in Spanje zijn de populaire keuzes Arien, Albarino, Tempranillo (ook bekend als Tinto Fino) Bobal, Garnacha, Monastrell, Verdejo en Macabeo.

 

Tempranillo floreert zowel in Spanje als in Portugal. Ondanks de Franse connecties gedijt Garnacha goed in regio's als La Rioja, Navarra, Aragón en Catalonië. In Spanje wordt het vaak gemengd met tempranillo om fruitige wijnen te creëren met toetsen van framboos. Cariñena ontleent zijn naam aan een DOP-gebied in Aragón dat die naam draagt; in Rioja wordt het Mazuelo genoemd. Priorat benadrukt Cariñena in blends met wijnstokken naast Garnacha, Merlot en Cabernet Sauvignon. In Frankrijk staat deze druif bekend als Carignan. Naast hun productie van witte wijnen worden Spaanse wijnen ook geroemd om hun mousserende wijn (cava) en versterkte wijn(sherry).

Het terroir van wijnen uit Spanje

Spanje is een land dat bekend staat om zijn gevarieerde landschappen en majestueuze bergketens die zorgen voor verschillende regionale variaties. Het klimaat in Spanje is over het algemeen droog.

Hier zijn enkele specifieke regio's met hun kenmerken;

Het Priorat-gebied staat bekend om zijn llicorellabodem van zwarte leisteen en kwarts. Deze rotsachtige bodems geven de wijnen van deze regio hun kenmerkende karakter.

Rías Baixas, gelegen in Galicië, heeft een kustklimaat en staat bekend om zijn graniet- en schistbodems. Deze speciale bodems bepalen de minerale smaak van de Albariño-wijnen die hier worden geproduceerd.

Rioja heeft een gevarieerde bodemsamenstelling, waaronder krijt, klei, alluviale afzettingen en kalksteen. Samen met het klimaat dragen deze bodems bij aan het aanbod van wijnen, van robuuste rode wijnen gemaakt van Tempranillo tot frisse witte wijnen gemaakt van Viura.

Andalusië Jerez is beroemd om zijn sherryproductie, ondersteund door Albariza grond - kalkrijk en vochtvasthoudend - ideaal voor Palomino Fino wijnstokken die gedijen in de regio's hete en droge omstandigheden.

In het noordwesten van Spanje ligt Bierzo met een mix van leisteen- en kleigrond.
Het unieke microklimaat en de verschillende hoogtes dragen bij aan de complexe smaken van de Mencía-wijnen uit de regio.

Toro, gelegen in Castilla y León, heeft zanderige en kiezelachtige bodems die goed draineren. In combinatie met het klimaat geeft dit een sterke en stevige kwaliteit aan de rode wijnen die voornamelijk gemaakt zijn van Tempranillo druiven.

De classificaties van Spaanse wijnen

Op dit moment zijn de Spaanse wijnappellaties onderverdeeld in vijf niveaus, die elk specifieke normen en oorsprongsgebieden afbakenen:

1. Denominación de Origen Calificada (DOCa) markeert het hoogste niveau van de Spaanse wijnclassificatie en weerspiegelt de essentie van gegarandeerde kwaliteit en onderscheid. Slechts twee regio's, Rioja en Priorat, bezitten deze prestigieuze status, die strenge normen en een ongeëvenaarde kwaliteit garandeert.

2. Denominación de Origen (DO) is een ander belangrijk niveau, dat de geografische oorsprong en karakteristieke stijl van de wijn aangeeft. Rias Baixas bijvoorbeeld, vooral bekend om zijn frisse, witte wijnen op basis van Albarino, houdt zich aan specifieke productievoorwaarden, die druivensoorten, planttechnieken en rijpingsprocessen voorschrijven. Dit niveau belichaamt het breedste segment van de Spaanse wijnhiërarchie.

3. De Vino de Pago (VP) classificatie is een aanduiding voor wijnhuizen uit het topsegment die niet onder een DO-titel vallen vanwege de ligging van de wijngaard of omdat ze niet voldoen aan de lokale productiewetten.

4. Vino de Calidad con Indicación Geográfica (VC), wat zich laat vertalen als 'kwaliteitswijn met een geografische aanduiding', vertegenwoordigt een niveau dat tussen Vino de la Tierra en DO in zit.

5. De Vino de la Tierra (VT) classificatie focust op de herkomst van de wijn, met behoud van flexibiliteit wat betreft druivensoorten en opbrengsten. Deze categorie benadrukt de geografische wortels van de wijn in plaats van de specifieke stijl of kwaliteit, waardoor een gevarieerd aanbod van druivenrassen en blends mogelijk is.

De classificaties van Rioja wijnen en de classificaties van Ribera del Duero wijnen worden uitgelegd op de Rioja en Ribera del Duero pagina's.Aan favorieten toegevoegd