De beste wijnen van Málaga

Malaga staat bekend om zijn verschillende terroirs, bodems, hoogtes waarop de wijngaarden liggen en klimatologische omstandigheden. Het is geen verrassing dat dit een optimale omgeving biedt voor de productie van een verscheidenheid aan druivensoorten en verschillende wijnstijlen.

De appellation Malaga is historisch verbonden met zoete wijnen gemaakt van zongedroogde druiven, maar vandaag de dag produceert de regio wijnen met behulp van verschillende methoden, waaronder de productie van Vino Dulce Natural.

Producenten in Malaga

Telmo Rodriguez
Alle wijnen uit Malaga
Malaga

Het terroir van de Malaga wijnen

Het wijngebied van Malaga bestaat uit verschillende bodemsamenstellingen en variërende hoogtes en het weer is afhankelijk van de omstandigheden van de Middellandse Zee. Dit heeft een sterke invloed op de regenval in de regio en zorgt voor een overwegend droge en hete omgeving.

Hoewel Málaga kustgebieden heeft, stijgt een groot deel van het land snel steil achter de kust, vooral in de Axarquía en Sierras de Ronda regio's, waar wijngaarden zijn geplant op steile hellingen tussen 600 en 1.000 meter boven de zeespiegel. Vanwege het moeilijke terrein is mechanisatie daarom vaak onpraktisch, wat leidt tot de prevalentie van wat bekend staat als "heroïsche wijnbouw" of "viticultura heróica", onder andere vanwege het handmatig onderhouden van de wijngaarden en het oogsten.

.

Classificaties van Malaga wijnen

De Malaga Denominación de Origen (DO), de wijnautoriteit die de regio bestuurt, houdt niet alleen toezicht op de bekende Malaga DO maar ook op de Sierras de Malaga DO.

De Malaga DO staat versterkte wijnen toe met een alcoholpercentage variërend van 15 tot 22%, en niet versterkte wijnen met een minimum van 13% alcohol.

De etikettering van wijnen speelt een belangrijke rol in de communicatie over de verouderingsduur voordat ze worden vrijgegeven:

  • Pálido, staat voor wijnen met een minimale rijpingsperiode van zes maanden.
  • Noble, is de aanduiding voor wijnen die een rijpingsperiode van twee tot drie jaar hebben ondergaan.
  • Añejo, staat voor wijnen die langer hebben gerijpt, variërend van drie tot vijf jaar.
  • Trasañejo, is gereserveerd voor wijnen die langer dan vijf jaar hebben gerijpt.


Aan favorieten toegevoegd